7 redenen om uit te gaan

Het Schathoes Verhildersum

Leens, Wierde 42 Telefoon (0595) 572 204Keuken open 17.30-21.30, ma-di gesloten, Frans / Hollands / Italiaans, Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte: 37,50 euroCategorie: romantisch

Het restaurant is gevestigd in een bijgebouw van de uit de Middeleeuwen daterende borg Verhildersum. Het is hier genieten van culinaire uitspattingen van de chef, die met streekproducten een menu presenteert met Italiaanse en Franse invloeden. Culinaire liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Door het prijzige à la carte-menu en de ster is het restaurant een van de duurdere en betere eetgelegenheden in Groningen.

uitstekend We verheugen ons nu al op om binnenkort in het witte grind weer buiten te zitten, en te genieten van originele amuses als makreeltartaar met een mousse van sjalotjes. Heerlijk! Waar overkomt het je, dat je jaren later nog weet wat je gegeten hebt? (03-04-2006, F.v.d.F. te Morra)

uitstekend Gezond en veelal biologisch geteeld eten. Exclusief bereid in een exclusieve ambience. Het Schathoes verdient haar plaats met recht, door heerlijke gerechten en een uitstekende service! (27-03-2006, M.F.)

2 HULPVERLENING

Lezing: Tsunami en Noodhulp

Delft: Speakers. Aanvang: 20.15. Lezing: Georg Frerks. Inl/res: 015-2785235 & www.sg.tudelft.nl

De tsunami die met kerstmis 2004 een groot deel van zuidoost Azië trof, bracht een ongekende hulpstroom op gang. De hulpverlening in de geteisterde gebieden bleek echter niet eenvoudig. Hoe wordt noodhulp eigenlijk georganiseerd en worden de miljoenen euro`s die Nederland geschonken heeft, wel goed besteed? Wat is de huidige stand van zaken? Georg Frerks is hoogleraar Rampenstudies aan Wageningen Universiteit en heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan in Sri Lanka naar de hulpverlening na de tsunami.

3 KINDEROPVANG

Debat: De heruitvinding van de Nederlandse kinderopvang

Nijmegen: LUX, Mariënburg 38-39. Aanvang 20.00. Gratis kaarten verkrijgbaar aan de kassa. Inl: 024-3221612 & www.lux-nijmegen.nl

Hoe krijgen we de kinderopvang in Nederland nou goed geregeld? Marianne Riksen-Walraven, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Radboud Universiteit, schetst de ideale situatie. Reacties van Marina Pool (Nederlandse Gezinsraad), Mariëtte Hamer (woordvoerder kinderopvang in de Tweede Kamerfractie PvdA), Peter Notten (voorzitter brancheorganisatie kinderopvang van de MO-groep) en George Vodegel (directeur Kinderopvang Nijmegen).

4 FILM

Grizzly Man

Regie: Werner Herzog. In Kriterion, Amsterdam, Chassé, Breda, Filmhuis Leeuwarden.

Timothy Treadwell was een Amerikaan van twaalf ambachten en dertien ongelukken die afgleed naar de drank en drugs tot hij tijdens een vakantie op Alaska herboren werd als dierenbeschermer. Door interviews met vrienden en familie en met behulp van de homevideo`s van Treadwell maakte Werner Herzog de film Grizzly Man over deze dierenbeschermer die in Alaska zo vertrouwd met beren omging dat hij uiteindelijk door een ervan werd opgegeten.

5 LITERAIR CAFÉ

Het Hoge Woord

Utrecht: De Winkel van Sinkel, Oudegracht 158. Aanvang: 20.30. Inl: 030-2318376 & www.slau.nl

Libris Literatuur Prijs winnaar K. Schippers is vanavond te gast bij Het Hoge Woord. Andere gast is Marcel Möring, die zal spreken over zijn essay Lijdenslust dat verscheen in het kader van de maand van de filosofie. De column wordt uitgesproken door de Belgische essayist, dichter en literatuurwetenschapper Geert Buelens, recentelijk benoemd tot hoogleraar Neerlandistiek aan de Universiteit Utrecht. Presentatie: Arjan Witte.6 ZAPPA TRIBUTE

6 ZAPPA TRIBUTE

Zappa Plays Zappa

Amsterdam Zuidoost: Heineken Music Hall. Aanvang: 20.00. Entree: 39 euro. Res: 0900-3001250 & www.heineken-music-hall.nl

Frank Zappa`s zoons Dweezil en Ahmet Zappa wijden een tribute-concert aan de muziek van hun vader, met gastoptredens van drummer Terry Bozzio, gitarist Steve Vai en multi-instrumentalist Napoleon Murphy Brock, allemaal oude Zappa-handlangers. Bij deze toernee speelt Dweezil gitaar en zal Ahmet, in het dagelijks leven een Amerikaanse tv-persoonlijkheid, de humor van Frank Zappa (1940-1993) vertegenwoordigen. Ze spelen ook moeilijke stukken als The black page en Inca roads.

7 VOETBAL

Kennis voor en door oranje

Utrecht: Filemon & Baucis. Aanvang: 20.00. Entree: gratis. Inl/res: 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Tumult, de Volkskrant en Universiteit Utrecht organiseren een KennisCafé met `voetbal-o-logen`. Over buitenspel, over waarom mensen met een IQ van 80 wél alles over voetbal kunnen onthouden, de zin en onzin van voetbalpools, strategische opstellingen en voetbalhooligans. Met: dr. Raôul Oudejans, prof. Werner Helsen, Otto Adang, Dr. Ruud Koning, Marcel Hulspas, Maarten van Rossem, Martijn van Calmthout.

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens