Zweedse ijshockeyers azen op unieke ‘dubbel’

Nog nooit in de geschiedenis van het mondiale ijshockey won een land in een en hetzelfde jaar zowel de wereld- als de olympische titel. Zweden hoopt komende week te breken met die naargeestige traditie, nadat de Scandinaviërs eerder dit jaar de titel opeisten bij de Winterspelen in Turijn.

Het wereldkampioenschap voor A-landen in Letland ging deze week de tweede fase in. Vier van de zestien deelnemende landen – Denemarken, Italië, Kazachstan en Slovenië – overleefden de eerste schifting niet; het viertal is veroordeeld tot de verliezersronde. Twee landen degraderen, en maken plaats voor Duitsland en Oostenrijk, de twee winnaars (A- en B-divisie) van het WK voor B-landen, waaraan ook Nederland (vijfde en voorlaatste) deelnam.

In de winnaarsronde van het ‘grote’ WK zijn de twaalf overgebleven landen verspreid over twee poules. Titelkandidaat Zweden is ingedeeld in groep F, en de Scandinaviërs, gisteren met 4-1 te sterk voor Wit-Rusland, bezetten na drie speelronden de tweede plaats, vlak achter Rusland.

In poule E gaat Canada alleen aan de leiding, met de maximale score van zes punten uit drie duels. De ploeg uit Noord-Amerika heeft wat goed te maken. Bij de Winterspelen in Turijn kwam Team Canada niet verder dan de zevende plaats in het eindklassement.

Op steun van het Letse publiek hoeft Canada niet (meer) te rekenen. Donderdag ontaardde het groepsduel tussen de Canadezen en het gastland in een chaos, nadat de thuissupporters in woede waren ontstoken over het in hun ogen falende optreden van arbiter Rick Looker. Het ijs werd bestookt met mobiele telefoons, schoenen en munten. Daardoor werd de wedstrijd tot tweemaal onderbroken. Looker moest na afloop van de forse nederlaag voor de thuisploeg (0-11) onder begeleiding van het ijs. Ook bij het spelershotel van de Canadezen moest de politie naderhand ingrijpen.

Gisteren kreeg de gastheer een officiële waarschuwing van de internationale ijshockeyfederatie.