VS wijzen overleg met Iran af

De Verenigde Staten voelen er niets voor om direct te onderhandelen met Iran over het omstreden kernprogramma van het bewind in Teheran. Dat heeft de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, gisteren gezegd.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties had aangedrongen op een sterkere Amerikaanse betrokkenheid bij het overleg dat de EU-3 (Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) momenteel met Iran voert.

Volgens Annan wil Teheran niet serieus met de EU-trojka praten als de VS zich afzijdig houden. „Zolang de Iraniërs het gevoel hebben dat ze met de Europeanen ad referendum onderhandelen, waarbij alles wat ze bespreken ook nog met de Amerikanen moet worden besproken, weet ik niet of ze al hun kaarten wel op tafel leggen”, aldus Annan gisteren in Wenen.

Chef Mohamed ElBaradei van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA), de nucleaire toezichthouder van de VN, zei gisteren in Amsterdam, dat de internationale gemeenschap zich meer zorgen zou moeten maken over het risico dat atoomwapens in handen vallen van terroristen, dan over het kernprogramma van Iran. Daags ervoor zei de IAEA-chef na een onderhoud met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice „voor het eerst een beetje optimistisch” te zijn over een akkoord over Teherans nuceaire ambities. (AP, AFP)