Televisie Voorkeur

Eerste aflevering van de amuserende serie Najib loopt warm, waarin Najib Amhali en Mimoun Ouled Radi maar een doel voor ogen hebben: Oranje aan de wereldtitel voetbal helpen. In deze uitzending gaan Najib en Mimoun op bezoek bij oud-voetballer Willy van de Kerkhof voor bruikbare trucs. Ned. 3, 19.35-20.05u.

ACTUALITEITEN

Nova/Den Haag vandaag. Verslag van het D66-partijcongres in Zutphen waar een nieuwe lijsttrekker zal worden gekozen. Ned. 3, 22.10-22.35u.

INFORMATIEF

Life on air. Programma waarin documentairemaker David Attenborough, die al een halve eeuw voor de televisie werkt, wordt geëerd. Presentatie: Michael Palin. BBC2, 20.40-21.40u.

DOCUMENTAIRE

Wildlife: De Baltische bever. Na jarenlange afwezigheid heeft de bever weer een plaats verworven in het Baltische gebied. Voor de rijkdom aan flora en fauna is de bever erg waardevol. Maar mensen zijn dit nijvere dier wegens zijn verwoestende invloed op cultuurland vaak liever kwijt dan rijk. In de loop der eeuwen is er daarom intensief op de bever gejaagd. Door een actief beschermingsbeleid is de bever in de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen weer een algemeen voorkomende diersoort. Ned. 1, 17.30-18.27u.

Genius of the Vikings. In de negende eeuw werd Europa geteisterd door plunderende Vikingen. Tweehonderd jaar nadat ze het wereldtoneel bestormden hadden de Vikingen Engeland bezet, het Byzantijnse rijk aangevallen en stonden ze op het punt Noord-Amerika aan te vallen. Hun roofzuchtigheid werd legendarisch, maar werd hun rijk alleen met geweld opgebouwd? National Geographic, Raiders by design: 19.00-20.00u., en Victims of success 20.00-21.00u.

De geheimen van De Da Vinci Code. In De Da Vinci Code van Dan Brown draait het om geheimen omtrent Jezus Christus, Maria Magdalena, hun nakomelingen, de heilige Graal en de Tempeliers. De katholieke kerk zou die koste wat kost willen bewaren. In deze uitzending wordt het waarheidsgehalte van deze bewering ontrafeld. Ook zijn er in deze documentaire fragmenten te zien van de film The Da Vinci Code. Hoe is het boek vertaald naar het witte doek? SBS6, 23.20-00.25u.

KUNST

MuseumGasten. Couturier Sheila de Vries en pianist Jan Vayne ontdekken sierlijke naakten, een wonderlijke keuken en een vergeten mummie in Zwolle. Ned. 1, 16.35-16.55u.

Nieuw in Nederland. Serie reportages over aanwinsten van Nederlandse musea. In deze aflevering Berend Strik in Fries Museum. Ned. 1, 16.55-17.05u.

Nicola Benedetti: A winning story. Portret van de jonge violiste Nicola Benedetti. Nadat zij de BBC Young Musician of the Year 2004 won, vertrok ze naar New York voor een recital. Vervolgens gaf ze een reeks concerten in Engeland in de aanloop naar de opnames van haar tweede album in Abbey Road Studio’s. BBC2, 18.40-19.40u.

INFOTAINMENT

De verkiezing van de mooiste plek van Nederland: Voorronde 5 - Wild card. In deze uitzending nemen de vier afvallers uit de vier voorrondes het tegen elkaar op om de laatste finale-plek te bemachtigen. De kijker bepaalt welke ambassadeur doorgaat naar de finale, die vanavond live wordt uitgezonden. Ned. 1, 17.05-17.30u.

Met grenzeloze ambitie. Realityserie waarin acht Nederlandse ondernemers zich met hun product op de Amerikaanse markt begeven. Gedurende honderd dagen worden zij gevolgd door een camera die alle tegenslagen en successen registreert. In deze vierde aflevering is het de beurt aan de compagnons Jetty en Michel. Hun drankje Monte Scroppino, naar oud Italiaans recept, heeft in Europa al succes. RTL7, 18.00-19.00u.

De verkiezing van de mooiste plek van Nederland. Rechtreeks uitgezonden finale. Welk natuurgebied mag zich ‘De mooiste plek van Nederland 2006’ noemen en welke ambassadeur wint de hoofdprijs van 25.000 euro, te besteden in dit winnende natuurgebied? De kijkers bepalen door televoting (stemmen per telefoon) wie als winnaar uit de bus komt. Ned. 1, 20.30-21.50u.

AMUSEMENT

Dit was het nieuws. Satirisch programma waarin teamcaptains Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje commentaar leveren op nieuws en actualiteiten. In deze aflevering zijn Joost Eerdmans en Robert Long te gast. Presentatie: Harm Edens. Ned. 2, 21.05-21.45u.