Televisie Voorkeur

De achtergrondrubriek Tegenlicht ondervraagt de voormalig minister van Binnenlandse Zaken van Duitsland Gerhart Baum (foto), directeur van het Harvard Program on Humanitarian Policy and Conflict Research Mohammad-Mahmoud Ould Mohamedou, terrorisme-expert Jessica Stern en de Franse islamoloog Gilles Kepel over de eventuele mogelijkheden tot dialoog met radicale Arabische groepen en misschien zelfs met Al Qaeda te komen. Baum levert commentaar op basis van zijn ervaringen met het terrorisme van de Rote Armee Fraktion. Ned.3, 21.10-22.10u.

ACTUALITEITEN

Doekoe voor Suriname. Vanuit hotel Arena in Amsterdam een extra uitzending over de watersnoodramp in Suriname waar een aantal regio’s onder water staat. Het programma is in Surinaamse sfeer en brengt behalve informatie en reportages ook muziek en amusement. Ook zijn er live schakelingen met hulpverleners in Suriname en met NOS-correspondente Hennah Draaibaar. en beelden van de benefietwedstrijd van de Suriprofs tegen een elftal van Surinaamse voetbaltalenten. Artiesten die optreden zijn o.a. Denise Jannah, Idols-winnaar Boris, Birgit Lewis en Replay. Verder is er aandacht voor initiatieven uit Suriname en Nederland om hulp te bieden aan de slachtoffers van de ramp. De centrale presentatie is in handen van Fons de Poel. Hij wordt bijgestaan door tante Es (Jörgen Raymann) en Prem Radhakishun. Geld kan worden gestort op de speciale rekening van de Samenwerkende Hulporganisaties, 797. Ned.2, 20.30-22.30u.

documentaire

Wie vermoordde Walter Benjamin. De Argentijnse filmmaker David Mauas probeert in Spanje de ware toedracht te achterhalen van het levenseinde van essayist, cultuurfilosoof en schrijver Walter Benjamin (1892-1940). Ned.1, 14.05-15.05u.

Close-up: Theresienstadt: Hitlers geschenk aan de joden. Het wreedste bedrog van de nazi’s vond misschien wel plaats in het stadje Theresienstadt (Terezín) in het huidige Tsjechië. Honderden vooraanstaande joden uit de wereld van de kunst en entertainment werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergebracht en gedwongen mee te werken aan een promotiefilm die moest bewijzen dat de nazi’s in de concentratiekampen niets verkeerds deden. Ned.1, 19.00-20.00u.

Andere tijden: Journalisten in oorlogstijd. Zoals zoveel mensen probeerden ook journalisten de Tweede Wereldoorlog door te komen door zich aan te passen. Ze laveerden tussen censuur, verschijningsverbod en beroepsethiek. Maar er waren er ook die op cursus gingen bij de nazi’s, in kasteel Cannenburgh. Daar werden ze gefilmd: marcherende journalisten. Honderden werkten door en zochten wegen om de Duitse regels te omzeilen. Ned.3, 20.35-21.10u.

OverLeven: Keiluid, keidoof en... erger. Luid is cool en dat heeft gevolgen voor het gehoor. Het gaat slecht met het gehoor van jongeren en vooral mp3-spelers zijn een ware ramp. Professor Bart Vinck onderzoekt het gehoor van jongeren voor en na blootstelling aan een hoogvolume. België 2 (Canvas), 21.05-21.45u.

Crash Scene Investigation: Greek Ferry Disaster. In de nacht van 26 september 2000 loopt de Samina Express op verraderlijke rotsen. De ferry zinkt, terwijl de passagiers in paniek op zoek gaan naar reddingsvesten en rubberboten. Een groot aantal van de 472 passagiers wordt achtergelaten in de hoge golven. Menselijke fouten speelden een rol in de ondergang van het schip, waarbij tachtig mensen de dood vonden. National Geographic, 22.00-23.00u.

praatprogramma

Spraakmakers: Jan Cremer. Gesprek in zijn huis in Toscane met schrijver en schilder Jan Cremer die in de jaren zestig met zijn roman Ik Jan Cremer wereldberoemd werd. Het praat over het schrijven, schilderen, leven en werk. Zijn recente schilderijen zijn nog te zien zijn in het Groninger Museum. België 2, 22.35-23.10u.

kunst

Picabia. Vanavond met onder anderen kunstenaar Joep van Lieshout, op dit moment druk bezig met zijn concentratiekamp Slave City, een sinistere utopie gebaseerd op hedendaagse opvattingen over management, technologie en efficiency. Verder de Britse kunstenaar Marc Quinn met zijn sculptuur van supermodel Kate Moss en drie ontwerpers naar het centrum van de designwereld in Milaan. Ned.3, 23.20-0.05u.

muziek

Vrije geluiden. Hele uitzending gewijd aan de vorige week zaterdag 6 mei 2006 overleden presentator en muzikant Han Reiziger. Tot zijn pensioen in 2001 was hij de man van Reiziger in muziek. Met onder andere beelden van Reiziger met Yehudi Menuhin, Harry Bannink en in Artis op zoek naar het gevoel voor het ritme van dieren. Ned.3, 11.00-12.00u.

religie

Preek van het jaar. Verslag van de verkiezing die zaterdagavond is gehouden. Er zijn twee prijzen te vergeven: een juryprijs en een publieksprijs. Wie van de vijf finalisten komt als winnaar uit de bus? Tevens aandacht voor de laatste voorbereidingen van de finalisten. Ned.1, 18.30-19.00u.