Televisie Overige films

His Girl Friday (Howard Hawks, 1940, VS). Razendsnelle verbale humor in tweede filmversie van ‘The Front Page’. Cary Grant als de hoofdredacteur en Rosalind Russell als de ster-reporter in onnavolgbare komedie. België 1, 13.35-15.05u.

Swing (Tony Gatlif, 2002, Frankrijk/Japan). Regisseur Gatlif vertelt zijn verhalen over de verdwijnende zigeunercultuur – Gadjo dilo, Vengo – steeds meer met muziek en steeds minder met woorden. Swing, getoonzet op de klanken van de zigeunerjazz zoals Django Reinhardt die speelde, gaat over een zigeunergemeenschap in de Elzas. Ned.3, 14.30-15.55u.

Flight of the Phoenix (Robert Aldrich, 1966, VS). Smakelijke avonturenfilm met prachtige karakterrollen van o.a. James Stewart, Peter Finch, Richard Attenborough en Ernest Borgnine. Na een vliegtuigongeluk belanden ze midden in de woestijn. Hoe te overleven? BBC2, 15.50-18.10u.

Addicted to Love (Griffin Dunne, 1997, VS). Regiedebuut van acteur Dunne is nogal voorspelbare, romantische tragikomedie over afgunst, liefde en wraak. Matthew Broderick en Meg Ryan bespieden op audiovisueel ingenieuze wijze hun beider ex-geliefden, die thans een verhouding hebben: Kelly Preston en Tcheky Karyo. Net5, 21.00-23.00u., met reclame.

The Mummy (Stephen Sommers, 1999, VS). Besluiteloze remake van Karl Freunds gelijknamige griezelfilm uit 1932 (met Boris Karloff) wil zowel ironisch als bloedernstig zijn en werd een bordkartonnen formulefilm zonder hart. De uit zijn sarcofaag herrezen mummie, sprinkhanenplagen, een als een fata morgana uit de woestijn oprijzende spookstad, een wervelstorm met een menselijk gezicht – het laat allemaal onverschillig. Ook met Brendan Fraser, Rachel Weisz. In de Nederlandse bioscopen goed voor ruim een half miljoen bezoekers. Veronica, 22.00-0.20u., onderbroken door reclame.

The English Patient (Anthony Minghella, 1997, VS). Met negen Oscars bekroonde verfilming van gelijknamige roman van Michael Ondaatje werd een semi-intellectueel verhaal over grensoverschrijdende liefde. De ernstig verbrande patiënt Ralph Fiennes, over wie verpleegster Juliette Binoche zich ontfermt in een zwaar gehavend klooster in Italië in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, herinnert zich stukje bij beetje zijn buitenechtelijke liefde met Kristin Scott Thomas tijdens een voorloorlogse expeditie in Noord-Afrika. BBC2, 22.10-0.45u.

In the Bedroom (Todd Field, 2001, VS). Veelvuldig bejubeld regiedebuut van Field springt nogal plechtstatig om met de rouwgevoelens van het middenklassegezin van Tom Wilkinson en Sissy Spacek. Ook met Marisa Tomei, als minnares met jaloerse ex. RTL7, 23.00-1.30u., met reclame.

Outbreak (Wolfgang Petersen, 1994, VS). Rampenthriller over de strijd die virologen onder leiding van Dustin Hoffman leveren tegen een dodelijk virus in een Californisch stadje. Het leger, met name de generaals Morgan Freeman en Donald Sutherland, pleit voor een rigoureuzere aanpak van het probleem. Net5, 23.00-1.30u.

Taxi 2 (Gérard Krawczyk, 2000, Fr). Vervolg op onverwachte kassakraker werd andermaal geschreven en geproduceerd door Luc Besson en biedt andermaal voornamelijk auto-achtervolgingen. Taxichauffeur Samy Naceri en een hopeloos voor zijn rijexamens gezakte inspecteur van politie (Frédéric Diefenthal) doen weer hun best. België 1, 23.10-0.40u.

The Joy Luck Club (Wayne Wang, 1993, VS). Verfilming van Amy Tans in 1989 verschenen bundel verhalen over vier Chinese, naar Amerika geëmigreerde moeders, hun vaak pijnlijke herinneringen en hun in de nieuwe wereld geboren en volledig geassimileerde dochters. Regisseur maakte later o.a. Smoke. BBC2, 0.45-2.55u.