Televisie Film van de dag

Uit The Conversation. The Conversation Year: 1973 Director: Francis Ford Coppola Gene Hackman Grand prize at 1974 Cannes Film Festival PHOTOS12

The Conversation. Na The Godfather maakte Francis Coppola het briljante The Conversation, een film die weinig succesvol was aan de kassa maar een grote reputatie opbouwde. In The Conversation speelt Gene Hackman beroepsafluisteraar Harry Caul, wiens professionele eer zo ver gaat dat hij claimt alles te kunnen afluisteren. Hij is zo geobsedeerd door zijn vak dat hij nauwelijks een privé-leven heeft. Hij gaat vrijwel emotieloos door het leven. Tegen zijn ethiek in raakt hij toch betrokken bij een zaak die zijn leven overhoop gooit. Coppola dwingt de kijker mee te kijken – en vooral luisteren – met Harry Caul als hij keer op keer naar door hem opgenomen gesprekken luistert. Wat wordt er gezegd? Wat betekent het? De film werd bedacht voor het Watergate-schandaal, dat in het jaar waarin de film uitkwam zijn climax bereikte. Een van de sleutelfilms uit de jaren zeventig. (Francis Ford Coppola, 1974, VS), BBC 2, 1.05-2.55u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg