Televisie Film van de dag

Televisie Film van de dag André Waardenburg The Last Picture Show. Niet elke jonge Amerikaanse regisseur spiegelde zich begin jaren zeventig aan Europese filmstromingen als de ‘nouvelle vague’. Peter Bogdanovich had als filmcriticus al zijn idolen Orson Welles, Howard Hawks en John Ford geïnterviewd, emblematische filmers uit de gouden Hollywood-periode. In Bogdanovich’ tweede film, The Last Picture Show, geeft hij hun een filmische hommage. De eenvoudige cameraposities verwijzen naar Hawks, de beeldcomposities naar Welles en de visuele vertelling van het verhaal naar Ford. De film speelt in een Texaans gehucht begin jaren vijftig en laat de volwassenwording zien van twee vrienden (Jeff Bridges en Timothy Bottoms). Met veel aandacht voor hun worsteling met vrouwen. De nostalgische kantjes worden onderstreept door de sluiting van de lokale bioscoop, waar nog één keer Hawks’ Red River wordt vertoond. (Peter Bogdanovich, 1971, VS), België 2, 22.50-0.45u. André Waardenburg Uit The Last Picture Show. The Last Picture Show Year: 1971 Director: Peter Bogdanovich Cybill Shepherd PHOTOS12

The Last Picture Show. Niet elke jonge Amerikaanse regisseur spiegelde zich begin jaren zeventig aan Europese filmstromingen als de ‘nouvelle vague’. Peter Bogdanovich had als filmcriticus al zijn idolen Orson Welles, Howard Hawks en John Ford geïnterviewd, emblematische filmers uit de gouden Hollywood-periode. In Bogdanovich’ tweede film, The Last Picture Show, geeft hij hun een filmische hommage. De eenvoudige cameraposities verwijzen naar Hawks, de beeldcomposities naar Welles en de visuele vertelling van het verhaal naar Ford. De film speelt in een Texaans gehucht begin jaren vijftig en laat de volwassenwording zien van twee vrienden (Jeff Bridges en Timothy Bottoms). Met veel aandacht voor hun worsteling met vrouwen. De nostalgische kantjes worden onderstreept door de sluiting van de lokale bioscoop, waar nog één keer Hawks’ Red River wordt vertoond. (Peter Bogdanovich, 1971, VS), België 2, 22.50-0.45u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg