Tekort aan goed personeel dreigt

Nederlandse bedrijven moeten snel goed personeel aan zich binden, voordat de arbeidsmarkt te krap wordt. Nu de economie zich herstelt, is dat de manier om toekomstige groei waarborgen. Dat liet adviesorganisatie Ernst & Young gisteren weten bij de presentatie van de bedrijfsbarometer. „Alles komt straks neer op: hoe werf ik goede mensen”, zei Ernst & Young-partner Marnix van Rij.

In het onderzoek, dat elke drie maanden verschijnt, tonen zakenmensen zich optimistischer dan de vorige keer. Van de zeshonderd ondervraagden vindt 44 procent de Nederlands economie gezond. Dat was drie maanden ervoor 28 procent. Verder laten de cijfers zien dat bedrijfswinsten en -omzetten in de lift zitten.

Uit de cijfers komt ook naar voren dat ondernemingen het steeds moeilijker krijgen om goed personeel te krijgen. Ernst & Young adviseert dan ook flink te werven. Op die manier zijn ze goed voorbereid op straks, wanneer de opdrachten zich opstapelen.

Het werven is daarbij essentieel, zegt Van Rij. „De tijd van de manager die als een slager snijdt in zijn personeel is voorbij. We hebben behoefte aan de meevoelende leidinggevende, die visie heeft en personeel aan zich kan binden”, aldus Van Rij.

Van Rij is een voorstander van open grenzen, zowel voor werknemers binnen de EU als daarbuiten. Hij hekelde het beleid van minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken. „Als een Chinese mevrouw wil trouwen met een Nederlandse meneer en ze heeft toevallig een diploma wiskunde van Harvard op zak, dan moeten we haar niet in een bus op weg naar de inburgeringscursus ‘Tulpen uit Amsterdam’ laten zingen. Zo iemand kan natuurlijk meteen aan de slag.” (ANP)