Stasi-film bekroond met prijs

De Duitse film Das Leben der Anderen is gisteravond de grote winnaar geworden van het gala met de Lola’s, de Duitse nationale filmprijzen. De film van Florian Henckel von Donnersmarck kreeg zeven Lola’s.

Das Leben der Anderen, die onder meer de prijs voor de beste speelfilm en beste regie kreeg, was vooraf al de grote favoriet met elf nominaties. De film gaat over Oost-Duitsland in de herfst van de Koude oorlog, 1984. In een huis luistert een Stasi-medewerker de bewoners af en geeft zo en passant een beeld van een paranoïde samenleving. Critici hebben hun verbazing uitgesproken over het feit dat Von Donnersmarck met zoveel gevoel een tijd en situatie heeft weten op te roepen die hemzelf – deze maand net 33 geworden, geboren en getogen in het West-Duitse Keulen en als filosoof afgestudeerd aan de universiteit van Oxford – helemaal vreemd is.

De film is in Duitsland alom bejubeld. De krant Welt am Sonntag schreef na de première: „We hebben de geboorte van een grote regisseur meegemaakt.” Op het filmfestival van Beieren won de film vier prijzen. Critici hoonden de afwijzing van Das Leben der Anderen door het prestigieuze filmfestival van Berlijn.

Ruim 700 leden van de Deutsche Filmakademie reikten aan Das Leben der Anderen Lola’s uit in de categorieën beste speelfilm, regie, mannelijke hoofdrol (Ulrich Mühe) en bijrol (Ulrich Tukur), camera, art direction en scenario, dat ook door von Donnersmarck geschreven werd.

Tot beste actrice werd gisteren Sandra Hüller uitgeroepen voor haar rol in Requiem van Hans-Christian Schmid. Imogen Kogge kreeg in die film de Lola voor de beste bijrol. De prijs voor de beste documentaire was voor Oliver Stoltz met Lost Children.

Ook de Nederlandse coproductie Paradise Now was voor verschillende Lola’s genomineerd. De film van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad dong mee in de categorieën beste speelfilm en beste scenario (met Bero Beyer), maar kreeg geen prijs. In Duitsland leveren de Lola’s, anders dan de Gouden Kalveren in Nederland, ook een geldbedrag op. Een Lola voor de beste speelfilm levert de producent 500.000 euro op, elke genomineerde film krijgt hoe dan ook 250.000 euro. In totaal is gisteravond bijna drie miljoen euro aan prijzengeld toegekend.