Schutter zegt te handelen uit racisme

De 18-jarige jongen die donderdag in het centrum van Antwerpen twee mensen vermoordde, heeft doelbewust op allochtonen geschoten. Dat heeft de schutter tijdens een politieverhoor verklaard.

Dit heeft justitie in Atntwerpen gisteren bekendgemaakt.

De man is gisteren officieel beschuldigd van dubbele moord en poging tot moord. Hij schoot donderdag eerst op een Turkse vrouw. Zij ligt ernstig gewond in het ziekenhuis. Daarna doodde hij een Malinese vrouw en het blanke meisje van 2 jaar op wie zij paste.

„Voorlopig lijkt het er op dat het kind op de verkeerde tijd op de verkeerde plek was”, aldus een woordvoerder van justitie. „Alles er op wijst dat er meer slachtoffers zouden zijn gevallen, mocht hij niet zijn gestopt”. De schutter werd zelf door een politieagent in zijn buik geschoten.

De 18-jarige jongen zou tijdens het verhoor hebben aangegeven dat „redenen uit zijn persoonlijke leven” hem tot zijn daad hebben gebracht. Justitie heeft daarover nog geen verdere details bekendgemaakt. Volgens verschillende media heeft de schutter een afscheidsbrief achtergelaten waarin hij aankondigde zelfmoord te zullen plegen. Justitie wilde dat gisteren niet bevestigen.

De jongen volgde lessen aan een tuinbouwschool, waar hij ook op een internaat zat. De directeur van de school verklaarde gisteren dat hij afgelopen dinsdag werd betrapt tijdens het roken van een sigaret in het internaat. Hij zou om die reden van het internaat worden gestuurd. „Dat was nog niet gebeurd”, zei de directeur gisteren tegen de Vlaamse omroep VRT, „maar de leerlingen kennen het reglement perfect.” Roken is op het internaat verboden.

Naar aanleiding van de moord ontspon zich gisteren een politiek debat over de vraag of het extreemrechtse Vlaams Belang medeverantwoordelijk is, omdat de partij „haat predikt” jegens allochtonen.

Premier Guy Verhofstadt legde donderdag, al kort na de moorden, een verband met extreemrechts. „Ik denk dat het een daad is die iedereen in ons land tot bezinning moet brengen over tot wat het extreemrechtse gedachtegoed kan leiden.” Een veiligheidsadviseur van de premier wees op tv expliciet naar het Vlaams Belang. Voorman Flip Dewinter van Vlaams Belang zei de moorden „afschuwelijk” te vinden. Hij wees elke verantwoordelijkheid daarvoor van de hand.

Vanuit allochtonenorganisaties is gisteren opnieuw aangedrongen op maatregelen tegen het Vlaams Belang. „De extreemrechtse partijen zijn minstens moreel medeplichtig”, zei Mohamed Chakkar van de Federatie van Marokkaanse verenigingen in Antwerpen.