Maoïsten Nepal bij vredesgesprekken

De leider van de maoïstische rebellenbeweging in Nepal, Prachanda, heeft gisteravond toegezegd mee te zullen werken aan het vredesproces in zijn land. De toezegging kwam enkele uren nadat plaatsvervangend premier Khadga Prasadi Oli de maoïstenleider persoonlijke bescherming had beloofd en daarbij verklaarde dat het geen zin heeft vredesoverleg te beginnen zonder dat Prachanda zelf aan de onderhandelingstafel zit.

Het vooruitzicht op echte vredesonderhandelingen is van cruciaal belang voor het prestige van de nieuwe Nepalese regering, die vorige maand aantrad na felle straatprotesten tegen het bewind van koning Gyannendra. Juist gisteren werd ook de aanhouding gemeld van vier ministers en een staatssecretaris die behoorden tot oude, nog door de koning samengestelde regeringsploeg. Volgens de Nepalese staatstelevisie zullen de opgepakte ex-bewindslieden negentig dagen worden vastgehouden. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor het geweld waarmee werd opgetreden tegen demonstranten die het aftreden van de koning eisten. Anonieme bronnen op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Katmandu meldden dat ook acht hoge politiefunctionarissen en veiligheidsagenten zijn geschorst omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan schendingen van mensenrechten bij het neerslaan van de demonstraties.

De vredesonderhandelingen tussen de regering en de maoïstische rebellenbeweging zullen rechtsstreeks worden gevoerd tussen premier Girija Prasad Koirala en Prachanda. De inzet is dat er een definitief einde komt aan de bloedige burgeroorlog waarbij de afgelopen tien jaar ruim 13.000 mensen werden gedood.

De maoïsten hebben al eerder gedoogsteun beloofd aan de regering, die het opstellen van een nieuwe grondwet (met minder macht voor de koning) als prioriteit ziet. (Reuters)