Mannen in witte pakken

De man gaat deze zomer in het wit, weten Jetty Ferwerda en Peter Stigter (foto’s)

PRETTIG GEVAARLIJK: jong knap model in Antonio Marras © PETER STIGTER Stigter, Peter

Dat de dandy komende winter het centrale middelpunt van de mode-collecties is, is al eerder op deze pagina gesignaleerd. Maar hij sloop al voorzichtig de zomermode binnen, te herkennen aan zijn witte kostuum. Bij nagenoeg alle internationale herenmode-ontwerpers was het witte pak het stralende middelpunt van de collectie. En de eerste durfals zijn al in het wild gesignaleerd, want om zoiets met verve te dragen moet je wel lef hebben. De een was, hoe kan het ook anders, een Italiaan. De ander een dwarse Hollander.

Ze kunnen zich aansluiten bij een illuster rijtje van min of meer bekende acteurs, schrijvers, politici en popsterren die allemaal een of meerdere keer de stoute schoenen aantrokken en zich in een wit kostuum vertoonden. Een wit kostuum is namelijk niet zomaar iets. Tijdens een modeshow, op jonge knappe modellen staat zoiets nog fris, jong en – vooruit – sexy. Maar de gewone man ziet er al gauw uit als een pooier, verdwaalde gangster of aan lager wal geraakte kroegzanger.

Uitstraling is dus een vereiste, en panache. Een goede snit (smal, jasje net over de billen), goede combinatie (met een kleur, of alleen wit) en goede schoenen (deze zomer: witte gympen). En heel misschien komt hij dan in de buurt van een John Travolta in Saturday Night Fever, Elvis Presley, Al Pacino in Scarface, Richard Gere in An American Gigolo, Truman Capote, Graham Greene, Mark Twain of Mick Jagger.

Opvallend eigenlijk hoeveel schrijvers zich consequent in het wit kleden. De Amerikaan Tom Wolfe is daar in deze tijd een voorbeeld van, maar landgenoot Mark Twain deed het al een eeuw terug. Wit stemde hem optimistisch en hij vond lichte kleding prettig om naar te kijken.

Dat is iets geheel anders dan waar een in het wit geklede man doorgaans mee geassocieerd wordt: iemand die op zoek is naar iets, variërend van rotzooi tot roem of seks. Wat dat betreft ontlopen ze elkaar in films, boeken en het werkelijke leven niet. Mannen in het wit stralen net als een witte Rolls Royce iets groots uit, een zeker egoïsme, maar ook macht, geld en vulgariteit.

Tja, daar kun je het mee doen als je net een duur kostuum van Paul Smith hebt aangeschaft. Maar één ding is zeker: vrouwen zijn gek op dit soort prettig gevaarlijke mannen.

    • Jetty Ferwerda