Lachstern

Lachstern stern
Lachstern stern

Vogels zijn gebouwd om te vliegen. Vogeldesign is superieur en onnavolgbaar. Een exemplaar van de Lachstern (Gelochelidon nilotica) begeleidde half april de veerboot naar Terschelling. Deze stern met zwarte kop en geheel zwarte snavel, brede vleugels en iets gevorkte staart is een weergaloos vlieger. Sierlijk en met krachtige, diepe vleugelslagen scheert hij over het wad. Het lichaam is meeuwachtig wit met grijze tinten op de vleugels. Zijn roep is lachend, vandaar de benaming. Bespiedt de lachstern een prooi – visje, insect – dan duikt hij loodrecht en duizelingwekkend behendig naar beneden. Jaagt ook boven land, en dat is bijzonder.

Helaas broedt de lachstern niet meer in Nederland. Hij is jammerlijk verdreven uit zijn biotoop.

Foto: Raymond de Smet; www.birdpix.nlTekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks