Kennisimmigratie

Met genoegen en ergernis las ik het artikel over het Nederlandse immigratiebeleid, en ook het interview met de Engelse journalist Simon Kuper over ons landje (Zaterdags Bijvoegsel 6 mei jl.)

Beide stukken vallen mooi samen, want het huidige immigratiebeleid (economische motieven staan voorop, ”wij moeten discrimineren”) houdt in dat wij een ”bange, onbeschofte, ontevreden en inerte” natie zijn geworden.

Ervaring met een verzoek van mijn Marokkaanse echtgenote (met een baan aldaar) Nederland te mogen bezoeken, voor vakantie, onderstreept dit. Het ging gewoon om een toeristenvisum. Zelfde middag de weigering gekregen: `U zult zich wel blijvend in Nederland willen vestigen...` zonder enige onderbouwing.

De verstrekking van gewone visa aan Marokkanen is kennelijk ook geruisloos ingevoerd, om ”stennis” te voorkomen.

Vreemdelingen worden buiten de deur gehouden, tenzij wij geldelijk gewin bij hun aanwezigheid hebben. Wat een armoe! Niet verbazingwekkend dus, dat wij het akelige land zijn geworden dat Simon Kuper zo pijnlijk beschrijft in zijn boek `Retourtjes Nederland`.

    • Hans Bosma