Hogere vogeltaal 2

Toevallig kreeg ik onder ogen het artikel van de `Taal der vogels` (W&O 29 april). Ik heb al heel lang geleden ondervonden dat het waar is: de vogels hebben inderdaad hun eigen taal. Wij hadden een balkon met een grofmazig net dat we gespannen hadden om de klimop te laten groeien. Daarin ontstonden nesten van mussen. Spreeuwen wilden we niet in verband met hun poep. Ze zaten wel eens vast in het net, en dan plukte ik ze eruit. Wegwezen! Tot ik er op een keer weer eens een uit moest knippen. Ik nam hem mee naar binnen en liet hem aan de ene poes zien; poes verbaasd, toen aan onze tweede poes. Op het balkon liet ik hem los. Rechttoe rechtaan vloog hij naar zijn kameraden, misschien 100 meter verder. Daar riep hij tot ze: ` Jongens dáár moet je niet zijn want je wordt er voor de leeuwen gegooid!!` Riep de hele troep: `Dat moeten we zien!!`. Toen ik even later het balkon op kwam was de hele zwerm aan komen vliegen en zaten ze al gedeeltelijk op de balkonrand. Toen ze mij zagen maakten ze rechtsomkeert. Het waren zeker wel 50 spreeuwen. Geen wonder dat ik voor mij zelf bewezen heb geacht dat de vogels hun eigen taal hebben.

    • J. Zaagman