Handelstekort VS daalt tot 48 miljard euro

Het handelstekort van de Verenigde Staten is in maart onverwacht gedaald tot 62 miljard dollar (48 miljard euro), het kleinste tekort in de afgelopem zeven maanden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt. In februari was het tekort nog 65,6 miljard dollar.

Sommigen zien in de daling al een voorzichtig herstel van het inmiddels jarenlange grote handelstekort van de VS, waarover economen zich zorgen maken. Maar anderen zeggen dat het nog te vroeg is om van een duurzaam herstel te spreken.

Het handelstekort met China liep in maart op tot 15,6 miljard dollar, ondanks het feit dat de VS voor een recordbedrag van 5 miljard dollar naar China exporterden (met name commerciële vliegtuigen). Washington verdenkt China ervan kunstmatig zijn munteenheid goedkoop te houden om de export te stimuleren.

Volgens het ministerie van Handel daalde in maart de totale waarde van de Amerikaanse import met 0,8 procent naar 176,7 miljard dollar. Vooral de import van olieproducten daalde - met 11 procent naar 20,1 miljard dollar in maart.

De waarde van de export steeg juist met 1,9 procent tot het record van 114,7 miljard dollar. (ANP)