Gatlin nu snelste man ter wereld

Justin Gatlin mag zich de snelste man ter wereld noemen. Bij een wedstrijd uit de zogeheten Super Grand Prix-reeks in Qatar verbeterde de regerend olympisch kampioen gisteren het wereldrecord op de 100 meter. De Amerikaanse atleet liep in Doha 9,76, en was daarmee eenhonderdste seconde sneller dan de Jamaicaan Asafa Powell, vorig jaar in Athene: 9,77.

Voor Gatlin (24) was het de eerste keer in zijn carrière dat hij de mondiale toptijd scherper stelde op het koningsnummer van de baanatletiek „Daar ben ik bijzonder gelukkig mee”, jubelde hij na zijn recordrace, waar de Nigeriaan Olusoji Fasuba (9,84) als tweede eindigde, vóór Gatlins landgenoot Shawn Crawford (10,08). „Waanzinnig, ik heb het! Ik voelde dat het eraan kwam. Het heeft veel discipline en toewijding gevergd. Dit was mijn derde keer in Doha, driemaal Doha is scheepsrecht.”

Gatlin was zaterdag in Osaka, als eerste dit jaar, onder de magische grens van tien seconden (9,95) gedoken, waarna hij luidkeels verkondigde Powells record op het oog te hebben. Gisteren voegde de sprinter uit Brooklyn, New York de daad bij het woord. „Ik dacht het al en heb woord gehouden. Mijn acceleratie was fenomenaal.”

Gatlin en Powell, de gisteren onttroonde recordhouder, gaan op 11 juni in Engeland een op papier interessante strijd aan. De twee treffen elkaar die dag bij de Gateshead Grand Prix. Het laatste onderlinge duel was vorig jaar juli in Londen, toen Gatlin zegevierde en Powell een liesblessure opliep. Die kwetsuur kostte de sprinter uit Jamaica, die teleurstelde bij de Olympische Spelen in Athene (2004), later ook zijn deelname aan de wereldkampioenschappen in Helsinki.

Gatlin kreeg gisteren de smaak te pakken. Hij stelde zijn gehoor in Doha meer spektakel in het vooruitzicht: „Jullie gaan nog meer van dit soort optredens van mij zien”, sprak hij vol bravoure. Dat zelfvertrouwen had hij overigens voorafgaand aan de wedstrijd in Doha al uitgestraald. „Het record zou vandaag zomaar kunnen sneuvelen”, verkondigde hij. Als devoot christen droeg Gatlin zijn record op aan God en zijn ouders.