Gabriela Montero: Bach and Beyond

Gabriela Montero: Bach and Beyond (EMI 3 57477 2) ****

Gabriela Montero: Bach and Beyond (EMI 3 57477 2) ****

Van Bach zelf mocht het: muziek van andere componisten lenen en daarop variëren. Hij deed dat met Vivaldi. Tegenwoordig wordt door sommigen wat neergekeken op die Vivaldi-Vivalda-muziek. Maar de bepruikte Duitse Lutheraan Bach was een groot bewonderaar van de rosse Italiaanse priester uit Venetië en verwerkte diens muziek in zijn eigen werk. Onder organisten is goed improviseren, het ter plekke componeren en uitvoeren van een muziekstuk op een thema, het allerhoogste. En jazz is eigenlijk alleen maar improviseren. Zo mag na Procul Harum, Keith Jarrett en wie al niet, ook de klassiek geschoolde pianiste Gabriele Montero haar improvisatieding doen met Bach op haar cd Bach and Beyond. En dus mag de lieflijke muziek van cantate 147, ook bekend als Jesu, Joy of Man’s Desiring al heel snel wat onBachiaanse ritmiek krijgen, het beroemde Air heel anders klinken en de monumentale Toccata lekker worden verjazzt. Montero zegt dat ze het altijd al stiekem deed. Leuk dat we eens mogen meeluisteren.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen