Erotisch feesten: geen seks, wel partnerruil

Partnerruil is weer in, merkt Lukas Keijser. Niet zo huiselijk als in de jaren zeventig, maar op grote, prachtig aangeklede feesten: van zitkuil tot kasteel. Voor de gegoede burger die spanning wil, maar niet te hard of te fetisj

GEMASKERD BAL: Nederlands themafeest gebaseerd op Kubricks film 'Eyes Wide Shut' in Duits kasteel bij Keulen Foto Jaap van Vondel
GEMASKERD BAL: Nederlands themafeest gebaseerd op Kubricks film 'Eyes Wide Shut' in Duits kasteel bij Keulen Foto Jaap van Vondel Vondel, Jaap van

Kasteel Geretzhoven in de buurt van Keulen. Tussen een dampende kerncentrale en de spookachtige reuzenfabrieken van het Ruhrgebied valt het in het donker meteen op. Het is helemaal rood uitgelicht. Op de oprijlaan van het kasteel staan korven met vuur. Uit een touringbus verschijnt een groep gemaskerde mensen met capes om. Op de parkeerplaats, waar veel grote auto’s en later ook een stretch limo, lopen er nog meer rond.

Het is pas half tien ’s avonds, maar binnen in het kasteel is de dansvloer van de ridderzaal vol. Net als de buspassagiers is iedereen er gemaskerd en draagt iedereen een cape met capuchon. Daaronder hebben zowel mannen als vrouwen alleen lingerie. Een vrouw heeft haar borsten in poezenhoofden met glitters verpakt, een meisje is naakt, op een witte minislip en glanzende schoenen met hoge hakken na. Een man draagt behalve heel veel spieren en stevige schoenen een tanga. We zien verder middeleeuws, de antieke beschaving, Rio de Janeiro, Venetië en wat Zorro en Markies de Sade.

mannen alleen: nee

In deze ruime zaal draait de dj stevige club, groove en trance. Er zijn tegelijkertijd performances. Een hoogblond meisje, met een wit lakbroekje met diamanten en een witte voorbinddildo aan, ‘doet’ het zogenaamd met een topless meisje. Een meesteres laat haar geketende, sexy dienstmeisje kruipen als een hond. In de kleinere zaal draait een andere dj. Daar is het vooral na twaalven druk, als de maskers en capes in de bagagekluisjes zijn achtergelaten en het publiek verder danst in ondergoed. Vanaf dan is het ook vol in de kasteellounge en de kerkers.

Het feest in kasteel Geretzhoven is van de Nederlandse organisatie LittleSins. LittleSins geeft feesten speciaal voor voornamelijk paren. Mannen alleen komen niet binnen, die zijn soms lastig. Vrouwen alleen wel. Het thema is erotiek. ‘Sexy gedrag’ is toegestaan, seks niet. De organisatie van LittleSins streeft behalve naar erotische ook naar luxe feesten, of, zoals ze het zelf noemen, ‘geil met stijl’. Ze regelen pendelbussen tussen het sterrenhotel waar veel gasten verblijven en de feestlocatie. Meisjes lopen daar rond met schalen vol fruit, snoep en ijsjes. De locaties van de LittleSins-feesten verschillen vaak en zijn bijzonder. Zo waren er feesten in een voormalige elektriciteitscentrale en een dierentuin, op een cruiseschip en in de grotten bij Maastricht. Elke editie heeft een ander thema met een bijpassende dresscode waar de bezoekers zich opvallend goed aan houden. Zo was het nu ‘Eyes Wide Sins’, naar de film Eyes Wide Shut van Stanley Kubrick over een geheim seksgenootschap. Danseressen spelen er scènes van na.

De feesten van LittleSins worden sinds maart 2003 gegeven. De toegang bedraagt meestal vijftig euro en ze zijn elke keer, zo’n tien keer paar jaar, uitverkocht. Dat houdt in dat er telkens, afhankelijk van de locatie, 250 tot 400 stellen zijn. Dat zijn regelmatig dezelfde; LittleSins heeft vaste leden die als eersten kaarten kunnen kopen. De bezoekers komen uit heel Nederland en zijn over het algemeen goed verzorgde, vermogende ondernemers tussen de dertig en veertig jaar oud. Tachtig tot honderd stellen logeren in het hotel dat voor hen is gereserveerd (tussen de 175 en 250 euro per stel). Na het feest gaan de verdere feestelijkheden daar door. Ongeveer de helft van de bezoekers van de LittleSins-feesten is ‘swinger’: ze doen aan partnerruil.

LittleSins past daarmee in twee trends. De eerste: partnerruil, typisch voor de jaren zestig en zeventig, is terug. Parenclubs worden veel bezocht – óók door jonge, mooie mensen uit de grote stad. Bekende clubs zijn Fun 4 Two in Moordrecht, Fata Morgana in Muiden en Go Go Nuts in Lelystad. Maar ook op feesten en internet ontmoeten swingers elkaar. Via de swingerssite SDC (www.sdc.com) bijvoorbeeld, die zegt wereldwijd één miljoen leden te hebben ondanks een jaarlijkse contributie van een paar honderd euro. Er bestaan ook swingerssites die alleen op Nederland zijn gericht, zoals Swingersnederland.nl en Swingersstart.nl. Verder hebben swingers contact met elkaar via feestsites als Partyflock.nl, waar bezoekers profielen kunnen aanmaken en waar besprekingen te vinden zijn van onder andere feesten als LittleSins.

NICHTJE VAN MAXIMÁ

De andere trend is erotisch feesten, niet te verwarren met de kinky feesten waar seks, en dan het liefst heftige, wel mag. Behalve LittleSins zijn er sinds kort feesten als Crazyland, Erotic Vibe, Sensual en 7th Heaven, die weliswaar niet allemaal exclusief zijn en als doelgroep paren hebben, maar wel drijven op hetzelfde motief: erotiek. Ook de Ex Pornstar-feesten die tegenwoordig door het hele land georganiseerd worden, zijn populair. Hier komen de bezoekers verkleed als pornosterren en treden beroemdheden uit de seksindustrie op, zoals Cicciolina, Ron Jeremy en Laura Viña, het paaldansende nichtje van Maxíma.

Mike Voorvaart, een van de organisatoren achter het tweemansbedrijf LittleSins dat wordt ondersteund door hun partners en verschillende medewerkers, denkt dat de trends te maken hebben met het feit mensen tegenwoordig „eerlijker, brutaler en opener” zijn. „We kunnen nu zeggen dat we af en toe spanning nodig hebben. En doordat we meer praten en door wat we op tv zien zijn we meer open minded en is het ook mogelijk.” Daarbij, zegt hij: „Biseksualiteit onder vrouwen is in. Zeker zeventig tot tachtig procent van de vrouwen die hier komt is bi. Hier hebben ze de gelegenheid er iets mee te doen.”

Een mooie vrouw op het feest in Duitsland zegt er tegen iedereen open over te zijn dat ze swingt, maar wil niet met naam in de krant om het werk van haar vriend – ,,het is niet het einde van de wereld als ze er daar achterkomen, maar hij wil beide werelden gescheiden houden” Ze noemt het „een luxe” dat ze kan swingen. „Ik heb tien jaar een relatie en hij is duidelijk de man van mijn leven. We zijn hier voor de spanning, om samen avonturen te beleven. Het is zo mooi dat dat kan. Ik moet er niet aan denken dat hij iets achter mijn rug doet, maar als ik erbij ben, vind ik het prima.” Ze zegt dat er altijd iets gebeurt als ze naar de LittleSins-feesten gaat. Ze vindt de sfeer er heel goed. „Ik heb met tien mensen staan zoenen, dan weer met een meisje, dan weer met haar vriend, en niemand is jaloers.”

‘NIET PLAT EN GROF’

De stellen die de LittleSins-feesten bezoeken, voegt de andere organisator Michelle Kreeft toe, hebben vaak kinderen en hebben het druk. „Zij willen ook weleens wat prikkelends, die iglo uit.” Bezoeker Ray (44) die zijn achternaam niet in de krant wil vanwege zijn werk en er vanaf het tweede LittleSins-feest bij is, denkt bovendien dat iedereen steeds verder wil. „We vonden het veertig jaar geleden spannend dat Playboy blote borsten liet zien, nu willen we half naakt uitgaan.” De seksuele liberalisering is, met andere woorden, nu echt aan de gang.

Dat betekent voor hem niet dat er extremiteiten te zien moeten zijn op de feesten, zoals gebruikelijk is op de vele kinky feesten die sinds tien jaar in Nederland worden gehouden. „Het moet gaan om spannend en sensueel, niet plat en grof. Het is hier alsof iedereen elkaar de hele avond aan het versieren is.” Organisator Voorvaart denkt dat de erotische feesten inspelen op een vraag. „Ze zijn voor de normale, gegoede burger die spanning wil, maar niet geïnteresseerd is in te hard of fetisj.” Ray zegt de LittleSins-feesten ook om een andere reden te bezoeken. De grote housefeesten als Mystery Land en Sensation waren hem te massaal geworden. „Ik wil liever met een select groepje feesten. De sociale omgang is hier heel belangrijk. Ik ken de meeste mensen van gezicht, de helft persoonlijk. We delen een bepaald soort humor.” Michelle Kreeft vertelt dat veel bezoekers een heel weekend met elkaar optrekken en er veel zaken worden gedaan tijdens LittleSins-feesten. „Veel ondernemers leren elkaar hier kennen en als het klikt spelen ze elkaar de bal toe.” LittleSins is op die manier ook aan locaties gekomen.

LittleSins heeft al verschillende feesten in België georganiseerd en is druk bezig met meer feesten in Duitsland. Daar is veel vraag naar, zegt Kreeft. Nu al komt er veel internationaal publiek op de feesten af. Onder de vaste bezoekers zijn een sjeik uit Abu Dhabi, een plastisch chirurg uit Kroatië, en er komen ook Ieren en Oostenrijkers.

Op het feest in Keulen maakt een Nederlandse man, die met zijn lange blonde haren en gebruinde ontblote spierbundels op een Chippendale lijkt, met zijn mobiele telefoon foto’s van zijn al even blonde vriendinnen die elkaar braaf kussen. Zo hoort het hier. Maar de Duitsers op het feest bij Keulen begrijpen het concept nog niet helemaal. In de kerkers hebben vooral de Duitse bezoekers tegen de regels in seks. Met z’n tweeën, met meer tegelijk, op het ronde bed, in een hoekje of in het wc-huisje op de verwarmde binnenplaats van het kasteel. Het staat te schudden op zijn wielen.

    • Lukas Keijser