Eén jurylid redt leven Moussaoui

Zacarias Moussaoui, die vorige week in Virginia tot levenslang is veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001, dankt zijn leven aan één jurylid dat weigerde hem de doodstraf op te leggen.

Dat heeft de voorzitter van de twaalfkoppige jury gezegd tegen The Washington Post.

Volgens de juryvoorzitter, een wiskundelerares uit het noorden van Virginia, weigerde het dwarsliggende lid toe te lichten waarom hij de Fransman van Marokkaanse afkomst niet de doodstraf wilde geven. Eerder had een ander jurylid al tegen de krant gezegd dat hij voor levenslang had gestemd, maar niet dat zijn stem de doorslag gaf.

De jury moest alleen beslissen of Moussaoui, die eerder op drie punten schuldig was bevonden, levenslang of de doodstraf zou krijgen. De jury stemde op de drie punten met 11 tegen 1, 10 tegen 2 en 10 tegen 2 voor de doodstraf, terwijl unanimiteit vereist is. De stemming is anomiem en dus moest men via discussie achter elkaars standpunt komen. Maar in de gesprekken keerde niemand zich tegen de doodstraf. „Velen van ons voelden zich bedrogen door de anonimiteit van de nee-stemmer”, aldus de voorzitter.

Moussaoui tekende deze week beroep aan tegen zijn veroordeling tot levenslang.