Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Chris Fonteijn, oud-advocaat en voorzitter van telecomtoezichthouder Opta.

Chris Fonteijn Foto Johannes van Assem foto: Johannes van Assem 10-05-2006, den haag Chris Fontein Assem, Johannes van

„Ik heb van huis uit meegekregen dat het normaal is dat je iets geeft. Ik heb een hele lijst goede doelen, zoals Natuurmonumenten, Artsen zonder Grenzen, Greenpeace, Foster Parents of een stichting die onderzoek doet naar spierziekten.

„Ik doe dat spontaan, maar op een gegeven moment treedt wel een soort vermoeidheid op. Het gaat dan allemaal via een automatische overschrijving, zodat je niet meer precies weet aan welke organisaties je geeft. Dan zeg ik er weer een paar op. Ook vraag je je bij die grote organisaties wel eens af hoeveel van het geld echt gaat naar waar het voor bedoeld is.

Ik heb twee goede doelen die groter zijn. Via een vriendin die in Kenia woont, steun ik de organisatie ACTS. Die maken het mogelijk een kind naar school te sturen dat dat anders niet had kunnen doen. Ik heb een meisje op haar vierde geadopteerd, wat betekent dat ik alles betaal wat ze nodig heeft om naar school te gaan, zoals schoolgeld, boeken en uniformen. Totdat ze haar eindexamen heeft gehaald. Minderbedeelde kinderen, zeker in arme landen, dat raakt bij mij een snaar. Het spreekt tot mijn verbeelding dat zo’n meid straks echt iets kan. Ik krijg altijd rapporten opgestuurd. Ze is nu twaalf.

„Bij de tsunami heb ik ook een groter bedrag gegeven. Ik zeg niet hoeveel, maar je kunt er een auto van kopen. Ik heb veel gereisd in die gebieden. Als je bij die mensen hun primaire bron van levensonderhoud wegneemt, is er geen vangnet van de overheid, zoals hier. Ik heb dat geld naar het algemene gironummer gestuurd, eigenlijk zonder nadenken. Achteraf vraag je je wel eens af wat ermee wordt gedaan. Binnenkort ga ik weer voor vakantie die kant op. Als ik dan een priester of iemand tegenkom die daar iets goeds doet, geef ik misschien weer iets. Ik verdien bij de Opta een stuk minder dan toen ik partner was bij Nauta Dutilh. Maar de goede doelen merken daar niets van en gaan daar ook niets van merken.”

Elske Schouten

    • Elske Schouten