‘Boeken- oorlog’ gesust

Een poging van de Frankfurter Buchmesse voet aan de grond te krijgen in Londen is gisteren mislukt. De London Book Fair wist op het nippertje op zijn oude honk in de wijk Earl’s Court terug te keren voor de Duitsers daar een voet tussen de deur kregen. De Buchmesse trok zich daarop terug.

Een week geleden nog hadden de Duitsers aangekondigd met ingang van volgend voorjaar zelf een beurs voor uitgevers te organiseren in een congrescentrum in Earl’s Court, een westelijke wijk van Londen. Het was een regelrechte oorlogsverklaring aan het adres van de London Book Fair, die de laatste tijd nogal in de verdrukking was geraakt. De Buchmesse voegde er nog aan toe dat naar haar mening uiteindelijk maar één boekenbeurs in Londen zou kunnen overleven.

Europese uitgevers hebben behoefte aan twee beurzen per jaar. In de herfst ontmoeten uitgevers en auteurs elkaar op de Frankfurter Buchmesse, een combinatie van marktplaats voor boekrechten en literaire happening. In het voorjaar ontmoeten uitgevers elkaar voor aan- en verkoop van licenties in Londen.

Het zag er even somber uit voor de London Book Fair, georganiseerd door het bedrijf Reed Expo. Recent kregen de organisatoren kritiek na een weinig geslaagde verhuizing naar het oosten van de stad. In een perscommuniqué erkende de London Book Fair daarop fouten te hebben gemaakt.

Een aantal uitgevers had intussen toenadering gezocht tot de organisatoren van de Buchmesse in Frankfurt. Die wilden met de steun van grote uitgevers, zoals Hachette, wel een gokje in Londen wagen. Zo kondigden ze vorige week ‘The Book Fair Earls Court London’ aan. Sinds woensdag nam de Buchmesse boekingen voor Londen in ontvangst. Volgens eigen zeggen had ‘Frankfurt’ de congresruimte in Londen voor een aantal jaren gehuurd.

De Buchmesse zag de concurrentie tussen de twee beurzen als een gevecht tussen een op winstmaximalisatie gericht congres-concern en een organisatie die de promotie van boek en uitgeverij hoog in het vaandel heeft. De Buchmesse wordt georganiseerd door AuM, een dochter van de Börsenverein des Deutschen Buchhandels. Uitgevers zouden zich beter bij AuM thuis voelen dan bij Reed Expo, een onderneming die jaarlijks 450 beurzen voor uiteenlopende branches organiseert.

Maar gisteren moest een woordvoerder van de Buchmesse beteuterd bekennen dat zijn organisatie had besloten haar Londense plannen voorlopig te laten varen.

De afspraken die de Duitsers op zak dachten te hebben, waren waardeloos gebleken.

    • Michel Kerres
    • Floris van Straaten