Black Heart Procession: The Spell

Black Heart Procession: The Spell (Touch And Go, distr. Konkurrent) ****

Black Heart Procession: The Spell (Touch And Go, distr. Konkurrent)****

De kernleden van de Amerikaanse groep Black Heart Procession kennen elkaar uit het circuit van de gitaargestuurde lawaaibandjes, maar in deze groep boren ze heel andere bronnen aan. Europese melancholie, Latijnse dramatiek, minder gebruikelijke instrumenten als viool en zingende zaag deden hun intrede. Vooral op de reguliere voorganger Amore El Tropico (tussendoor nam de groep nog een Fishtank-sessie op met de Nederlandse groep Solbakken) leidde dat tot een wonderlijke plaat vol zwarte romantiek in kleurrijke arrangementen. Op The Spell is de instrumentatie wat versoberd, hetgeen de herschepping van de muziek bij de concerten van eind mei zal vergemakkelijken. Er wordt iets ruiger gerockt. Maar het is niet meer alleen romantisch escapisme wat de klok slaat, want ook de staat van de wereld van na 9/11 en de verderfelijkheden van de regering-Bush zijn onderwerp van gesprek. Toch kan de stem van Pall Jenkins (Paulo Zappoli heette hij nog op de vorige) je nog altijd meeslepen in zijn wereld vol kwijnend verlangen.

JACOB HAAGSMA

    • Jacob Haagsma