Bestuur Milli Görüs weg na Duitse druk

Het voltallige bestuur van de liberale tak van de Turks-islamitische federatie Milli Görüs in Nederland wordt vervangen. Dat is het gevolg van ingrijpen door het conservatieve Europese hoofdkantoor van de organisatie in Keulen.

Dat zeggen bronnen bij Milli Görüs (Nationale Visie), met zo’n 30.000 leden de grootste particuliere moskee-organisatie in Nederland. Dit weekeinde wordt op een interne bijeenkomst de voorzitter van de afdeling Noord-Nederland vervangen, volgens ingewijden omdat hij weigerde zich te voegen naar het Duitse hoofdkantoor. Milli Görüs heeft twee grote afdelingen, het meer liberale Noord-Nederland en het meer behoudende Zuid-Nederland.

Het bestuur van Noord-Nederland weigerde een wijziging van de statuten die de invloed van het Duitse hoofdkantoor op de afdeling moest verstevigen. Ook ging het bestuur niet opzij voor pressie om de ‘progressieve’ directeur Haci Karacaer te ontslaan, zeggen bronnen. Karacaer vertrok onlangs uit eigen beweging bij de organisatie. Hij botste regelmatig met een deel van zijn achterban en het hoofdkantoor, die onder meer vonden dat hij te open met de Nederlandse media omging.

Milli Görüs Europa staat onder leiding van Yavuz Celik Karahan. Zijn organisatie wordt door de Duitse veiligheidsdienst in de gaten gehouden wegens haar vermeende radicale gedachtegoed.

Het kenniscentrum voor emancipatie en participatie ACB heeft de samenwerking met Milli Görüs opgeschort. Het centrum vreest dat Milli Görüs nu een conservatievere koers zal gaan varen.

Het hoofdkantoor ontkent intussen dat er een richtingenstrijd gaande is. „We zijn één organisatie en alle afdelingen zitten op één lijn”, aldus een woordvoerder.

    • Ahmet Olgun