Amparo Cortés : Duende y Amores

Amparo Cortés : Duende y Amores (MWCD 4047; distr. Music&Words) ****

Amparo Cortés :Duende y Amores(MWCD 4047; distr. Music&Words)****

Ze woont al bijna een kwart eeuw in België, maar is desondanks niet vaak op Nederlandse podia te zien. Een geluk voor alle would be flamenco-artiesten, want de ‘cante jondo’ (diepe zang) waarmee ze binnenkomt op Duende y Amores moet alle prutsers doen verbleken; wat een gespierd en machtig geluid, wat een volvet pathos.

In de klassieke bulerias en alegrias wordt ze begeleid door ‘palmas’ (handgeklap) en gitaren onder leiding van Enrique de Melchior. Maar net als op haar vorige cd’s slaat Cortés ook andere wegen in, zoals een ‘tangos’ met een viool en een drietal rumbastukken die sommigen ‘salsa’ zouden noemen. Dat deze stukken niet misstaan, is te danken aan het feit dat Cortés ook in dit repertoire haar volle gewicht gooit.

Dat de teksten, net als de muziek van Cortés zelf, ook in het Engels en Nederlands op het inlegvel staan, maakt de liedjes optimaal toegankelijk.

Op 28/5 staat deze indrukwekkende dame op het Gipsy Festival in Tilburg.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen