Aftappen olie leidt weer tot ramp Nigeria

Bij een explosie van een oliepijpleiding in de buurt van de Nigeriaanse havenstad Lagos zijn gisteren mogelijk tweehonderd mensen gedood. Net als bij soortgelijke rampen in het verleden zijn de meeste slachtoffers waarschijnlijk mensen die illegaal brandstof aftapten.

De Nigeriaanse politie meldde gisteravond dat ten minste 150 lichamen zijn begraven in een massagraf niet ver van de rampplek. De autoriteiten gaan uit van meer slachtoffers. Het staatsbedrijf National Petroleum Corporation, sprak aanvankelijk van minstens driehonderd doden, maar dat aantal is later niet bevestigd..

Het strand bij het plaatsje Ilado, dat op een eilandje voor de kust ligt, was volgens ooggetuigen bezaaid met verkoolde lijken. Volgens een politiecommissaris is van sommige lichamen weinig meer over dan as. Daardoor is het moeilijk de slachtoffers te tellen, laat staan te identificeren.

Het Nigeriaanse Rode Kruis heeft hulpverleners naar de rampplek gestuurd. Zij hebben volgens een woordvoerder echter geen gewonde overlevenden aangetroffen. Zij vonden alleen lichamen die door de verzengende brand die na de explosie uitbrak onherkenbaar zijn verminkt.

Rond de ontplofte pijpleiding zijn honderden jerrycans gevonden. Daaruit leiden de autoriteiten af dat oliedieven de explosie hebben veroorzaakt. Nigeria heeft grote oliereserves. Veel Nigerianen leven echter in bittere armoede en verdienen hun brood met de verkoop van illegaal afgetapte olie.

Dat leidt regelmatig tot ongelukken. Een vergelijkbaar incident in hetzelfde gebied kostte in 2000 aan zestig mensen het leven. De plaats Jesse in de provincie zuidelijke Delta was acht jaar geleden het toneel van de ergste olieramp. Ongeveer duizend mensen kwamen toen om door een explosie.

Lagos is met meer dan dertien miljoen inwoners de grootste stad van Nigeria en het economisch centrum. De vervallen industrie in de stad wordt echter met de regelmaat van de klok geplaagd door ongelukken. Een explosie in een munitiedepot in 2002 kostte ruim duizend mensen het leven.

De Nigeriaanse oliesector heeft ook veel te kampen met terrorisme. In de oostelijker gelegen Nigerdelta, het hart van de olie-industrie, is een militante bevrijdingsbeweging actief die het vooral gemunt heeft op werknemers en installaties van buitenlandse oliebedrijven.