Achttien duels zijn verdacht

Het voetbalschandaal in Italië breidt zich als een olievlek uit. De openbaar aanklager in Napels maakte gisteren bekend dat vorig seizoen bij minimaal achttien wedstrijden in de hoogste afdeling, de Serie A, de uitslag zou zijn gemanipuleerd. Hij sprak na een inval van de politie in het hoofdkantoor van de Italiaanse voetbalbond.

De clubs Juventus, AC Milan, Lazio Roma en Fiorentina staan onder verdenking en inmiddels zijn 41 personen in het justitieel onderzoek opgenomen. Onder de verdachten bevinden zich bestuurders, scheidsrechters, journalisten en spelers. De beschuldigingen luiden corruptie en sportieve fraude.

De affaire openbaarde zich vorige week, toen Italiaanse media afgeluisterde telefoongesprekken afdrukten tussen directeur Luciano Moggi van Juventus en het hoofd scheidsrechterszaken van de Italiaanse bond. Moggi probeerde de aanstelling van arbiters voor zijn club te regelen.

Doelman Gianluigi Buffon van Juventus wordt door de Italiaanse sportkrant Gazetto dello Sport genoemd in het wedschandaal. Ook topscheisrechter Massimo de Santis, aangesteld voor het WK in Duitsland, is als verdachte aangewezen. Inmiddels is het bestuur van Juventus opgestapt en is ook bondsvoorzitter Franco Carraro afgetreden.

Het OM begint maandag met het verhoor van Moggi. (Reuters)