Zo sterk als een toren

Op nummer 21 van de Top-50 staat deze week het liedje “Suddenly I See' van de Schots-Chinese zangeres KT Tunstall. KT heet eigenlijk Kate, maar dat vond ze te gewoon, dus werd het KT (spreek uit keetie).

KT Tunstall foto Reuters Britain's KT Tunstall performs on stage at the Brit Awards at the Earls Court Arena in central London February 15, 2006. REUTERS/Kieran Doherty REUTERS

Haar eerste cd heette Eye To The Telescope, dat betekent “oog aan de verrekijker'. Op die cd zingt ze vaak over de ruimte (space), over stralende sterren (stars burning bright) en over “kijken', met verrekijkers of zonder. Misschien heeft het iets te maken met de vader van KT, die natuurkundige is. Daardoor mocht de kleine Kate vaak spelen met kijkers (telescoop) en andere instrumenten.

Dus als KT zingt “Suddenly I See', is dat dubbelzinnig. Het kan betekenen “plotseling snap ik het', of “plotseling zie ik het'. In dit vrolijk doordravende liedje heeft ze het over een meisje. Steeds bezingt KT op een andere manier de schoonheid en de kracht van dit meisje. In het eerste couplet bijvoorbeeld: “Ze baadt in zilver licht' (everything around her is a silver pool of light), of “Iedereen voelt zich beter door haar' (the people who surround her feel the benefit of it). En aan het eind van het lied zegt ze: “Door haar voel ik me sterk als een toren' (she makes me feel like I could be a tower).

Dit meisje is mooi, sterk en groter dan de meeste mensen. Dit meisje kijkt naar KT, en houdt haar in de ban. KT kan nergens anders over zingen dan over dit bijzondere wezen.

Wie is dat meisje? Zou het kunnen, misschien, dat KT het heeft over het meisje dat ooit haar moeder was?

Vanaf dat ze heel klein was, heeft Kate geweten dat haar Schotse ouders haar hebben geadopteerd. Ze weet niet wie eerst haar vader en moeder waren. Maar daar zal ze vast wel over nadenken. Misschien heeft ze als kind ooit die grote verrekijker tegen haar oog gedrukt, om ergens in de verte haar moeder te kunnen ontdekken. Dat is waarschijnlijk niet gelukt.

Maar inmiddels is ze ouder en heeft ze voor zichzelf bedacht hoe haar moeder zou kunnen zijn.

Groot, sterk en badend in zilver licht.

    • Hester Carvalho