Zeeslag Tamils en marine Sri Lanka

Bij gevechten op zee tussen de Tamil Tijgers en de Sri Lankese marine zijn gisteren volgens de marine 40 rebellen en zeker 17 zeelieden omgekomen. Het gaat om de hevigste gevechten sinds de Tijgers en de regering in 2002 een wapenstilstand overeen kwamen.

De zeeslag vond plaats bij de noordkust van Sri Lanka. Volgens de regering vielen de Tamil Tijgers met vijftien schepen een marine-konvooi aan dat een vliegdekschip escorteerde. „Eén van onze schepen werd tot zinken gebracht door een zelfmoordboot”, zei een marinecommandant. Daarbij kwamen vijftien matrozen en twee officieren om. De marine zegt daarna vijf schepen van de Tijgers, met in totaal 40 rebellen aan boord, tot zinken te hebben gebracht. De rebellen zeggen dat ze slechts 4 strijders hebben verloren bij de actie.

Waarnemers beschuldigen de rebellen van een „grove schending” van de wapenstilstand. De internationale Sri Lankese Waarnemingsmissie (SLMM) zegt dat zeker één van haar leden aan boord van het marine-konvooi was. Volgens Helen Olafsdottir, woordvoerder van de SLMM, hebben de rebellen de gevechten uitgelokt. „De regering controleert de zee, de rebellen hebben daar geen rechten”, aldus Olafsdottir.

De rebellen spreken dat tegen. Ze zeggen dat ze recht hebben op een vloot als onderdeel van de machtsbalans. „We oefenden in de wateren die grenzen aan ons gebied, toen de marine ons aanviel”, aldus de politiek leider van de Tijgers. De Tijgers waarschuwden de waarnemers om niet aan boord van marineschepen te reizen.

De regering reageerde op de zeeslag met luchtaanvallen op het gebied van de rebellen. Volgens de regering waren de bombardementen een „beperkte reactie” op de aanval op zee. Vandaag was het weer rustig.

Bij gevechten en aanslagen zijn de afgelopen maand ongeveer 270 mensen gedood. Hoewel beide partijen volhouden dat de wapenstilstand formeel gezien stand houdt, heeft de situatie meer weg van een burgeroorlog. Diplomaten en analysten verwachten dat het conflict voorlopig met lage intensiteit voortduurt. „Als een van beide zijden een totale burgeroorlog zou willen, waren er de afgelopen tijd genoeg voorwendselen gehad om die te beginnen”, aldus een diplomaat. (AP, Reuters)