Zeeslag Sri Lanka: zeker vijftien mariniers dood

Colombo. Bij een aanslag op een patrouilleboot van het Sri-Lankese leger en een daaropvolgende vergeldingsactie zijn gisteren zeker vijftien mariniers en dertig Tamil Tijgers omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van de marine verklaard. De Tamil Tijgers, de rebellengroep die strijdt voor een onafhankelijke staat voor de Tamil-minderheid, vielen een schip aan dat de vlag droeg van de Europese waarnemersmissie die toezicht houdt op de wapenstilstand tussen de rebellen en de regering uit 2002. Dat zegt de woordvoerder van de waarnemers, die waarschuwen voor escalatie van het conflict. De rebellen vielen het marineschip en vaartuigen die het schip begeleidden aan met circa vijftien boten. Zeker een van de rebellenboten zou zichzelf hebben opgeblazen. Het leger, dat gevechtsvliegtuigen en helikopters inzette, heeft in een vergeldingsactie vijf boten van de rebellen tot zinken gebracht. Sinds vorige maand is het geweld tussen regering en rebellen in alle hevigheid opgelaaid.