www.nrc.nl/leesclub

Dit is een reactie op de aftrap voor deze discussie door Yra van Dijk vorige week. Ik begrijp helemaal waar haar ontroering vandaan komt. Het werk van Houellebecq is inderdaad een nauwelijks verholen “liefdeverklaring aan de mensheid'. Velen vinden hem maar een klager en een pessimist, maar deze ondertoon is zo duidelijk aanwezig. De meest raadselachtige zin in De wereld als markt en strijd is bijna op het einde. Ik ben het boek kwijt maar volgens mij gaat het iets van “J'entrevis la possibilite du bonheur'. Dus loopt dit boek nu eigenlijk wel slecht af?

Houellebecqs boek is natuurlijk wel bedoeld als maatschappijkritiek maar het “werkt' omdat het vooral een onthutsend oprecht egodocument is.

Hoezo zou de wereld nu een “emotionele woestijn' zijn? Moeten we echt terug naar die tijd van “normale' intermenselijke warmte, toen alle grootouders nog zo schattig bij het gezin inwoonden en er toch nooit ruzie was? We hebben nu eindelijk een niveau van comfort en privacy bereikt dat half de wereld ons benijdt, daar is ook keihard voor gestreden, en nu is het weer niet goed.

H.R. van Haarst

Wel, helemaal depressief en ongeïnteresseerd is de hoofdpersoon niet, net zo min als de lezer dat kan blijven. Is het niet bijzonder voor iemand die zich nergens voor interesseert, ook niet voor zichzelf, dat zo iemand dan wel uiteindelijk hulp zoekt? Is dat niet een teken van daadkracht? Van de wil om te veranderen? Net zoals de wil om het ouderlijk dorp te gaan bezoeken dat ook is. Net zoals het aanreiken van het mes dat ook is.

De wereld als markt en strijd heeft ook veel humor. Soms Koot en Bie-achtige beschrijvingen van mensen. Dit en meer maakt voor mij dit boek bijzonder. De leegheid die Houellebecq beschrijft kan vergeleken worden met de wereld van Brusselmans. Twee schrijvers met voor mij evenveel verschil als die van Lord of the Rings en Harry Potter. De ene vol van verschillende mogelijkheden en kanten, de andere vlak en eenvoudig.

Wat is de markt, wat is de strijd? De markt omdat je jezelf moet verkopen, presenteren. En de strijd om de vrouwen, de strijd om niet ten onder te gaan?

A.G.M. Keijser

Zie verder: www.nrc.nl/leesclub