www.nrc.nl

Zoektrends. Op de zoekmachinesite Voelspriet van journalist Henk van Ess worden de vier nieuwe diensten besproken die Google onlangs introduceerde. Dat vertelt Marie José Klaver op haar weblog. Een van die diensten is Google Trends. Op Google Trends analyseert Google een deel van de wereldwijde zoekacties en rangschikt ze op plaats van herkomst, land en taal, maar ook tijdstip (afgelopen jaren of juist afgelopen maanden) en regio. Geenstijl.nl heeft uitgezocht waar het meeste op sex en seks wordt gezocht. Met links naar deze documenten. www.nrc.nl/klaver

Lada. „Oké, eerst de flauwe grappen dan. Hoe verdubbel je de waarde van een Lada? Gooi de tank vol. Waarom heeft elke Lada standaard achterruitverwarming? Zodat je handen niet aan het glas vastvriezen tijdens het duwen. En hoe noem je een Lada met twee uitlaten? Een kruiwagen.” NRC-correspondent Coen van Zwol bezocht in Avtovaz de lada-fabriek, en reed er over het testparcours. „Stel je voor, een schemerige hal, twee kilometer lang, met 24.000 werknemers aan drie parallelle lopende banden die elke dag zo’n 2.700 Lada’s uitbraken van het type Samara en 110, alsmede de ‘klassieke’ Zjigoeli, een kopie van de Fiat Koekblik uit 1966. Maar in een aparte, goed verlichte hal van 600 miljoen dollar met apparatuur van het Duitse Eisenmann, robots, computers, kwaliteitsbewaking en louter piepjonge werknemers rolt de Lada Kalina van de band, en die lijkt zowaar enigszins verkoopbaar buiten Rusland. Van Zwol racete over het testparcours, en Oleg Klimov maakte foto’s vanuit de auto. Ze reden over een gesimuleerd Russisch wegdek: gaten, hobbels, opgelapt asfalt of klepperende betonplaten.”

www.nrc.nl/moskou

Zoektrends. Op de zoekmachinesite Voelspriet van journalist Henk van Ess worden de vier nieuwe diensten besproken die Google onlangs introduceerde. Dat vertelt Marie José Klaver op haar weblog. Een van die diensten is Google Trends. Op Google Trends analyseert Google een deel van de wereldwijde zoekacties en rangschikt ze op plaats van herkomst, land en taal, maar ook tijdstip (afgelopen jaren of juist afgelopen maanden) en regio. Geenstijl.nl heeft uitgezocht waar het meeste op sex en seks wordt gezocht. Met links naar deze documenten.

www.nrc.nl/klaver