Wat nou film

Installatie op tentoonstelling Coming Soon in Burodijkstra. Installaties door Erik Wong en Robin Arseneault. Foto Erik Wong
Installatie op tentoonstelling Coming Soon in Burodijkstra. Installaties door Erik Wong en Robin Arseneault. Foto Erik Wong Wong, Erik

De decorstukken staan klaar, de kostuums hangen uit en de lampen branden: de tentoonstelling Coming Soon in Burodijkstra is één grote filmset, in afwachting van een draaidag. Op een video oefent een danseres wat bewegingen, maar er is geen acteur of regisseur te vinden in deze installatie van Erik Wong en Robin Arseneault. En waar de film eigenlijk over moet gaan, is ook niet bekend. Maar wat doet dat ertoe in de filmindustrie: publiek haal je binnen door ze te verleiden – of misleiden – met trailers en posters vol spanning en sensatie. Inhoud is bijzaak.

Is het die bordkartonnen misleiding die Wong en Arseneault willen bekritiseren met hun installatie? Het lijkt er wel op, want alle ingrediënten voor een clichématige slotscène zijn in de galerie aanwezig: ladders voor een angstige ontsnapping, kostuums voor een paard en drie gemaskerde helden.

Maar een verhaal, ho maar. In plaats van een script zijn op posterformaat wat stemming makende oneliners uitgeprint (‘I fled in vain’) en er is een soundtrack verkrijgbaar. Coming Soon: drie mannen en een paardenkop die elkaar betekenisvol aankijken voor ze op een ladder klimmen. Het zijn net genoeg prikkels om bioscooppubliek richting kassa te trekken.

Maar misschien is het toch niet de op marketing beluste filmindustrie waar het duo naar verwijst. Want als de sobere zwarte installatie ergens aan doet denken, is het de avantgarde uit de vroege vorige eeuw.

De donkere silhouetten, de weinig melodieuze muziek, ze komen allemaal bij elkaar in een setting die herinneringen oproept aan vroege Europese films die nog beeldende kunst leken, met lange schaduwen die wegvluchten over daken in nachtmerrie-achtige Duits expressionistische decors.

De Nederlandse vormgever Wong en de Canadese kunstenaar Arseneault ontmoetten elkaar in Canada. Hij is meer van de tekst, en schreef voor deze samenwerking de oneliners. Zij is meer van het papier, en maakte de papieren kostuums. Samen schakelden ze Arnoud Noordegraaf in voor de soundtrack en Nicole Uiterloo voor de danspassen. Het lijkt alsof Wong en Arseneault met deze onderdelen het filmgenre op een operatietafel hebben ontleed: beweging wordt dans, decor wordt beeldende kunst, het script poëzie. Het is bijna alsof ze willen zeggen: wat nou film, uiteindelijk is ook dat een samenstelling van eeuwenoude kunstvormen.

De samenwerking levert een mooi en expressief beeld op, al had de spanning wel wat meer aangedikt mogen worden. Wong en Arseneault richten zich immers geheel op het mysterie, wat ook blijkt uit de woordenloze catalogus en het persbericht met een open einde. Nu is het eindresultaat eerder een verstild dan een dramatisch beeld.

Hoe dan ook, het is een geslaagd kunstwerk, al zal het geen Hollywoodkaskraker worden.

Coming Soon, t/m 20 mei in Burodijkstra, Keileweg 26 Rotterdam. Do-zo 13-18u. Inl.: 010 425 3621, www.burodijkstra.com

    • Sandra Smets