Voor de Bob nu ook geen berkensap

Na de sauna geselt men zich met twijgen van de berk. Een beetje heks zit op een bezemsteel van berkenhout. Wie oud wil worden drinkt bier en wijn van de berk.

Berkenwijn, Berkenbier, Rotterdam, 26 april, foto Maarten van Haaff Wijnfles, bierfles
Berkenwijn, Berkenbier, Rotterdam, 26 april, foto Maarten van Haaff Wijnfles, bierfles Haaff, Maarten van

Berkenwijn smaakt enigszins zoet en lichtelijk naar retsina, maar minder harsachtig dan de Griekse wijn. Hij heeft een frisse, sterke nasmaak die past bij de geur van versgezaagd, levend hout. Vroeger stond een fles berkenwater bij iedere herenkapper op de wasbak en nog steeds is deze haarlotion te koop bij drogisterijketen Kruidvat. Nu staat ‘berkenwater’ ook bij de slijter.

Ronald Siebelder zette een jaar geleden het eenmansbedrijfje ‘Achterhoeks Berkensap’ op en tegenwoordig is op circa 45 adressen in de Achterhoek (slijterijen, horecagelegenheden, kaasmakerijen en delicatessenwinkels) berkenbier en -wijn te koop. Siebelder werkte in de zorg toen hij drie jaar geleden op Discovery Channel een documentaire zag over een Fins bedrijf dat berkensap produceerde.

Nu heeft hij de zorg verlaten en tapt ieder voorjaar 300 berken af op een perceel in Winterswijk. Een berk geeft twee tot vier weken lang dagelijks één tot drie liter sap. Dit voorjaar heeft Siebelder sap voor enkele duizenden liters bier en 700 flessen wijn getapt.

Het bier – een stevige triple, waarbij de berkensmaak minder herkenbaar is dan bij de wijn – wordt bereid bij een kleine brouwer in Kaatsheuvel; de wijn gedistilleerd bij een ambachtelijke wijnmaker in Friesland.

In noordelijke landen kent berkensap een lange traditie. In Canada werd het in de lente aan vee gegeven om aan te sterken na de winter. In Finland en Japan wordt het al eeuwenlang als gezondheidsdrank beschouwd en in Korea zelfs als ‘godendrank’.

Siebelder claimt dat zijn drank goed is voor de gezondheid door onder meer de antioxidanten die erin zitten. Dr. Jeanne de Vries, voedselkundig universitair docent bij de vakgroep Humane Voeding (Wageningen Universiteit) bevestigt dat er stoffen in berkensap zitten die „goed zijn voor de gezondheid”. „Maar in zulke kleine hoeveelheden dat ze nauwelijks werkzaam zijn.” Zij ziet „op basis van de samenstelling” geen bewijs dat het de gezondheid bevordert. „Ook niet na een winter met beperkte voedingsmiddelen, zoals in het hoge noorden.”

Adviesprijs berkenbier (triple) 2,50 euro, berkenwijn 7 eurowww.achterhoeksberkensap.nl; www.nordickoivu.com