Voltallige bestuur Juventus stapt op

Het voltallige bestuur van de Italiaanse voetbalclub Juventus is gisteravond opgestapt. Aanleiding is de opeenstapeling van onthullingen over frauduleuze praktijken die in de Italiaanse pers zijn verschenen.

Het aandeel Juventus kelderde gisteren 10 procent op de beurs. De eigenaar van de club, de Fiat-familie Agnelli, lijkt volstrekt in paniek en vreest voor een opgelegde degradatie van Juventus naar de serie B. Intussen kan de club zondag opnieuw kampioen worden.

Uit naar de pers gelekte door justitie afgeluisterde telefoongesprekken bleek vorige week dat algemeen directeur Luciano Moggi van Juventus in het seizoen 2004-2005 overlegde over het toewijzen van scheidsrechters met het hoofd scheidsrechterzaken Pierluigi Pairetto van de Italiaanse voetbalbond. Scheidsrechters zouden spelers van aanstaande tegenstanders van Juventus gele of rode kaarten hebben gegeven, zodat ze niet tegen Juventus konden uitkomen.

Moggi wordt ook verdacht van valse concurrentie met bedreiging en geweld, een delict waarvan ook zijn zoon Alessandro wordt beschuldigd. Die is directeur van GEA, een bedrijf dat de zaken en sponsorcontracten regelt voor tweehonderd Italiaanse voetballers. Volgens het OM zouden vader en zoon Moggi voetballers van Juventus hebben gedwongen hun zaken te laten behartigen door GEA. De invloed van de Moggi’s zou zo ver rijken dat ze ook de transferbeslissingen van andere clubs weten te controleren. Verder zou Luciano Moggi bondscoach Marcello Lippi hebben aangemoedigd om spelers uit de GEA-stal op te stellen in het nationale elftal. Lippi ontkent dit.

Ook het afgetreden bestuurslid Antonio Giraudo ligt onder vuur van justitie. Vorig jaar werd hij in hoger beroep vrijgesproken wegens het verstrekken van stimulerende middelen aan Juventus-spelers. Maar nu wordt hij verdacht van valsheid in geschrifte.

De affaire rolt als een sneeuwbal over Italië. Volgens het OM van Napels zouden dit seizoen in 29 van de 38 competitieronden wedstrijden zijn vervalst. Zo zou arbiter Massimo De Santis, die is aangewezen voor het WK, worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie met als doel sportieve fraude. De zelfde aanklacht geldt voor andere scheidsrechters en bondsbestuurders.

Het weekblad L’Espresso meldt vandaag dat er ook een onderzoek wordt ingesteld naar de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, Franco Carraro. Hij diende eerder deze week zijn ontslag in, vanwege het verwijt in de pers dat de voetbalbond de onpartijdigheid van scheidsrechters niet kan garanderen. Hij zei met zijn vertrek „ruimte te willen creëren”, zodat het bestuur zich kan bezighouden met het vele werk dat wacht in de komende maanden. Italië hoopt de organisatie van het EK voetbal in 2012 in de wacht te slepen.

    • Bas Mesters