Verdonk zou Hirsi Ali hebben uitgezet

Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratiebeleid, VVD) zou Kamerlid Hirsi Ali (VVD) Nederland hebben uitgezet als Verdonk in 1992 al minister was geweest. Volgens Hirsi Ali (die eigenlijk Hirsi Magan heet) heeft ze enkele maanden geleden contact gezocht met Verdonk, toen die had besloten het Kosovaarse meisje Taïda Pasic Nederland uit te zetten omdat Pasic gelogen had over haar verleden. Hirsi Ali: „Ik heb toen tegen Verdonk gezegd dat ik ook gelogen heb over mijn verleden. Zij antwoordde toen dat als zij in 1992 minister was geweest ze mij Nederland zou hebben uitgezet.”

Hirsi Ali deed haar uitspraken gisteren in het televisieprogramma Zembla, dat een reconstructie maakte van haar vluchtverhaal. Zembla sprak onder meer met een tante van Hirsi Ali in Nederland en met haar broer, Mahdi Hirsi Magan, die in Kenia woont. Zij verklaarden dat Hirsi Ali niet tegen haar zin zou zijn uitgehuwelijkt. Hirsi Ali weerspreekt deze aantijgingen. Haar broer trok gisteravond na de uitzending een deel van zijn verklaring weer in.

Hirsi Ali erkende al eerder dat zij heeft gelogen om een verblijfsstatus te krijgen. Ze zei dat ze vanuit Somalië, waar destijds een burgeroorlog woedde, naar een vluchtelingenkamp in Kenia was gevlucht en van daaruit naar Nederland is gekomen. In werkelijkheid kwam zij vanuit een relatief veilige omgeving in Kenia, waar ze van haar tiende tot haar 22-ste heeft gewoond en waar haar familie een vluchtelingenstatus had. Gisteravond zei het Kamerlid vanuit New York tegenover het tv-programma Nova dat ze sinds zij de politiek is ingegaan er nooit een geheim van heeft gemaakt om economische redenen naar Europa te zijn gekomen.

Tweede-Kamerlid Nawijn heeft minister Verdonk gisteravond gevraagd Hirsi Ali het Nederlanderschap te ontnemen indien blijkt dat haar partijgenote inderdaad gelogen heeft.