Veiligheidsdienst NSA in opspraak

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft in de VS gegevens verzameld over tientallen miljoenen telefonerende burgers. Dit meldde de Amerikaanse krant USA Today gisteren op basis van een anonieme bron binnen de spionagedienst.

Het betreft informatie waaruit de NSA kan opmaken wie met wie, wanneer en hoe lang telefoneerde. Het krantenartikel stelt niet dat de gesprekken zijn opgenomen of beluisterd. Volgens de bron heeft de NSA de gegevens na de aanslagen van 11 september 2001 verzameld in „de grootste database ooit ter wereld gemaakt”.

AT&T, Verizon en BellSouth, drie van de vier grootste telecombedrijven in de VS, hebben de belgegevens op verzoek van de dienst afgegeven. Volgens sommige juristen is dit verboden onder de Communicatiewet uit 1934. De drie ondernemingen bedienen samen ruim 200 miljoen klanten. Qwest zou hebben geweigerd de gegevens beschikbaar te stellen.

De Amerikaanse president George W. Bush wilde het bestaan van het programma gisteren ontkennen noch bevestigen. „Onze inlichtingendiensten richten zich alleen op Al-Qaeda en zijn medestanders. De privacy van gewone Amerikanen wordt krachtig verdedigd. We zijn niet aan het graven of hengelen in de persoonlijke levens van miljoenen onschuldige Amerikanen.”

Congresleden reageerden gisteren onmiddellijk op het nieuws. De Democraat Patrick Leahy, lid van de juridische Senaatscommissie, zei de telefoniebedrijven te willen laten getuigen. Republikeinen reageerden voorzichtiger, maar niettemin „verontrust”.

Volgens Michael Hayden, die de NSA tussen 1999 en 2005 leidde, heeft de dienst nooit illegaal gewerkt. Bush heeft hem voorgedragen als directeur van de CIA. Het Congres moet daarmee nog instemmen.

NSA:pagina 5