“Tijdens het WK gaan we weer mattenzappen'

Vanuit Heythuysen vertrokken vannacht 22 vrachtwagens vol grasrollen.

Die worden vandaag in het WK-stadion in München uitgerold tot een voetbalveld.

WK-stadion met Nederlands gras Roggel, 11 mei. De firma Hendriks uit het Limburgse Heythuysen heeft gisteren de eerste graszoden van het land gehaald waarop vanaf volgende maand in Duitsland het WK voetbal wordt gespeeld. Zeven van de twaalf stadions krijgen het Nederlandse gras, een mengsel van veldbeemdgras en Engels raaigras. Het eerste gras ging gisteren naar het stadion van Dortmund. Toen vorig jaar bleek dat een Nederlands bedrijf de meerderheid van de stadions van gras zou voorzien, leidde dat tot kritiek in de Duitse pers. Gras uit voetbal-aartsvijand Holland zou alleen maar tot slechte prestaties leiden. Foto WFA WFA57:WK GRAS:ROGGEL;09MEI2006- Bij het bedrijf Hendriks graszoden uit Heythuysen (aan de Caluna 17) worden dinsdag de grasmatten voor transport gereed gemaakt die in een aantal stadions komen te liggen tijdens het WK voetbal in Duitsland. Het bedrijf maakt deze grasmatten voor het aanstaande WK. De grasmatten lagen in Roggel, waar ze werden losgesneden en opgerold voor transport. WFA/mc/str. John Peters WFA
WK-stadion met Nederlands gras Roggel, 11 mei. De firma Hendriks uit het Limburgse Heythuysen heeft gisteren de eerste graszoden van het land gehaald waarop vanaf volgende maand in Duitsland het WK voetbal wordt gespeeld. Zeven van de twaalf stadions krijgen het Nederlandse gras, een mengsel van veldbeemdgras en Engels raaigras. Het eerste gras ging gisteren naar het stadion van Dortmund. Toen vorig jaar bleek dat een Nederlands bedrijf de meerderheid van de stadions van gras zou voorzien, leidde dat tot kritiek in de Duitse pers. Gras uit voetbal-aartsvijand Holland zou alleen maar tot slechte prestaties leiden. Foto WFA WFA57:WK GRAS:ROGGEL;09MEI2006- Bij het bedrijf Hendriks graszoden uit Heythuysen (aan de Caluna 17) worden dinsdag de grasmatten voor transport gereed gemaakt die in een aantal stadions komen te liggen tijdens het WK voetbal in Duitsland. Het bedrijf maakt deze grasmatten voor het aanstaande WK. De grasmatten lagen in Roggel, waar ze werden losgesneden en opgerold voor transport. WFA/mc/str. John Peters WFA WFA

Van 9 juni tot 9 juli gaat Gerdien Vloet met haar collega's weer “mattenzappen.“ Want dan wordt in Duitsland het wereldkampioenschap voetbal gespeeld, en de bedrijfsleider van Hendriks Graszoden uit het Limburgse Heythuysen wil weten hoe het met haar grasmatten gaat. Want in negen van de twaalf stadions waar de 64 wedstrijden van het WK worden gespeeld, ligt gras dat deze week vanuit haar bedrijf naar Duitsland wordt getransporteerd.

Dus heeft Hendriks Graszoden straks meer oog voor het gras dan voor de bal of de spelers. “Wij kunnen zeer snel zien hoe het veld erbij ligt. Ieder stadion heeft een grasmeester waarmee we in contact staan. Bij kleinigheden kunnen we raad geven via e-mail, maar bij calamiteiten gaan we er altijd heen“, zegt Vloet.

Hendriks Graszoden kreeg de opdracht voor de levering van WK-gras in februari 2005 van de wereldvoetbalfederatie FIFA. Aanvankelijk zou het bedrijf de velden verzorgen in zeven speelsteden: Berlijn, Dortmund, Keulen, Hannover, Hamburg, Gelsenkirchen en Leipzig. Maar omdat de Duitse collega's van Büchner Fertigrasen uit Alsbach in de problemen raakten, nam Hendriks in overleg met de FIFA ook nog Nürnberg en München bij. Alleen in Stuttgart, Frankfurt en Kaiserslautern ligt echt Duits gras.

Dat er straks overwegend op Nederlandse grassprieten wordt gespeeld, zorgde bij sommige Duitsers voor zure oprispingen. Zo verscheen er een hatelijk artikel in de boulevardkrant Bild am Sonntag. Dat Hollandse gras was een slecht voorteken, aldus de redactie, en de Nederlanders hadden de opdracht uiteraard enkel gekregen omdat ze zo goedkoop waren. Vloet heeft het ook gelezen. “Dat was zo negatief dat het uiteindelijk weer positief uitdraaide voor ons. De Duitsers weten ook dat de kwaliteit voorop staat. Ze willen voetballen op het beste gras, dan heeft het geen belang waar dat vandaan komt.“

Volgens Vloet houdt de FIFA rekening met vier criteria. Niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit, de snelheid en de capaciteit van het bedrijf zijn belangrijk. Hendriks werkte al voor zes van de twaalf stadions, dus et kent ook de situatie ter plekke.

Voor het bedrijf, opgericht in 1975, is voetbal niet het belangrijkste onderdeel, hoewel de Limburgers sinds acht jaar voetbalvelden verzorgen van Moskou tot Madrid, en van Heerenveen tot Milaan. In die acht jaar heeft de onderneming een grote flexibiliteit opgebouwd. “Gras voor Moskou moet vriestemperaturen tot 30 graden onder nul kunnen weerstaan, gras voor Real Madrid moet tegen de hitte bestand zijn. Ieder stadion heeft bovendien zijn eigen karakter. En we staan erop dat het gras zo lang mogelijk goed blijft. Dat is onze beste promotie, beter dan omzet te maken door telkens te moeten vervangen.“

Hannover en Dortmund hebben ondertussen Nederlands gras, vandaag is München aan de beurt. Op 24 mei is de klus geklaard, daarna begint het televisiekijken. Maar als er ergens gras wordt vernield door onweer of supporters, staat Vloet weer klaar. “We hebben voldoende reserve. Binnen 24 uur kunnen we een nieuw veld leggen als het moet.“

    • Dirk Vandenberghe