Televisie Voorkeur

In Surviving Maximum Security een portret van de California State Prison (foto) in Sacramento, een zwaarbeveiligde gevangenis voor mannen. De inrichting telt 3500 mensen, die vastzitten voor moord, verkrachting en kindermishandeling. Deze documentaire schetst een beeld van het leven van de gedetineerden en bewakers. Aan de orde komen de dagelijkse conflicten, inspecties naar wapens, handel in drugs, opstanden en alcoholgebruik. National Geographic, 23.00-24.00u.
In Surviving Maximum Security een portret van de California State Prison (foto) in Sacramento, een zwaarbeveiligde gevangenis voor mannen. De inrichting telt 3500 mensen, die vastzitten voor moord, verkrachting en kindermishandeling. Deze documentaire schetst een beeld van het leven van de gedetineerden en bewakers. Aan de orde komen de dagelijkse conflicten, inspecties naar wapens, handel in drugs, opstanden en alcoholgebruik. National Geographic, 23.00-24.00u.

ACTUALITEITEN

Nova. Aandacht voor de schietpartij in Antwerpen, waar een 18-jarige jongen met een jachtgeweer een zwarte vrouw en een tweejarig meisje doodschoot en een Turkse verwondde. Verder een portret van fractievoorzitter van D66 Lousewies van der Laan en een enquête naar de voorkeur van de D66-achterban wie de nieuwe lijsttrekker van de partij moet worden. Ned.3, 22.20-22.00u.

documentaire

Explorations: Storm front. De ijskap van Groenland smelt, met verontrustende gevolgen voor het wereldwijde klimaat. De warme oceaanstroming kan geblokkeerd worden, waardoor, volgens deskundigen, de ijstijd aanbreekt op het noordelijk halfrond. National Geographic, 19.00-19.30u.

Timewatch: San Francisco’s great quake. Toen San Francisco in 1906 werd getroffen door een aardbeving, verdween in luttele minuten een groot aantal mensen. Het ergste moest nog komen: een gruwelijke brand die alles vernietigde. BBC2, 22.00-22.50u.

Grumpy old men: All you need is love. Serie waarin mannen tussen de 35 en 54 jaar hun grieven over de moderne wereld uiten. Vanavond winden de mannen zich op over de huizenprijzen, moderne kunst en het koningshuis. BBC2, 23.00-23.30u.

praatprogramma

De Leeuw in Vlaanderen. Gesprekken met de Belgische stand-up comedian Wouter Deprez, operazangeres Hendrickje van Kerckhove uit het Oost-Vlaamse Haasdonk en de onlangs 84 jaar oud geworden mondharmonicaspeler Toots Thielemans. België 2 (Canvas), 21.25-22.10u.

Morgen beter. Aandacht voor het Belgische kerkasiel met mgr. Vangheluwe en minister van staat Herman Van Rompuy. België 2(Canvas), 22.40-23.15u.

informatief

No waste like home. Derde aflevering in een reeks waarin de Britse Penney Poyzer op bezoek gaat bij een milieu-onvriendelijk huishouden. Vanavond bij de weggooifamilie Bendall-Jones, die een enorme hoeveelheid energie, eten en luiers verspilt. Het gezin gebruikt 105 papieren luiers per week. Poyzer leert ze zorgvuldiger om te gaan met spullen en minder te verspillen. Ned.3, 19.50-20.25u.

Dierenpark Artis. Laatste aflevering van een serie over Artis, waarin onder meer de chimpansees en gorilla Akili getest worden op tuberculose, de leeuwin Singa met haar welpje naar buiten mag en de 25-jarige vogelspin Robijn, een van de oudste bewoners, naar een nieuw insectarium wordt overgeplaatst. Ned.2, 20.00-20.30u.

De leugen regeert. Onder meer aandacht voor het bericht in het mannenblad Men’s Health dat de gemiddelde vrijpartij van een Nederlandse man maar liefst 22,42 minuten duurt, waarvan 16,34 minuten zijn gereserveerd voor het voorspel. En de man blijkt het volgens het blad gemiddeld 2,84 keer per week te doen. NOS-correspondente in Parijs Saskia Dekkers en presentator Chris Kijne beoordelen de behandelde zaken. Ned.3, 20.25-21.05u.

A year at Kew. Serie over de botanische tuinen en plantencollectie van Kew. Dave Barnes breekt z’n hoofd over een aantal kostbare palmen die verplaatst moeten worden en de harde wind zorgt ervoor dat het park voor het eerst in vijftien jaar dicht moet. BBC2, 20.30-21.00u.

Puberruil. Aflevering in een serie waarin jonge jongens en meisjes voor een week in een huis van een andere familie gaan wonen. Vanavond ruilt de 17-jarige gothic puber Nico uit Rotterdam met het gezin van de 18-jarige Ghanese rapper Akwasi in Amsterdam-Osdorp. Ned.1, 21.50-22.30u.

amusement

Wie is... de Mol? Vanavond de ontknoping wie de mol is en terugblikken van de bekende Nederlanders op hun avonturen in Argentinië. Er is ook te zien hoe de kandidaten én de televisiekijkers hádden kunnen weten wie de mol is, aan de hand van molacties. Onder leiding van Karel van de Graaf voerden de afgelopen weken sportpresentator Toine van Peperstraten, actrice Frédérique Huydts, acteur Chris Tates, acteur Geert Hoes, actrice Liz Snoijink, journaliste Milouska Meulens, actrice Peggy Vrijens, cabaretier Richard Groenendijk, journalist Roderick Veelo en actrice Mary-Lou van Steenis allerlei opdrachten uit. Na de opnamen van de serie overleed begin april actrice Frédérique Huydts aan de gevolgen van darmkanker. Ned.2. 20.30-21.30u.

muziek

Later with Jools Holland. Muziekprogramma met optredens in de studio met vanavond o.a. Richard Ashcroft, We Are Scientists, John Fogerty, Matisyahu, Rodrigo y Gabriela en Camille. BBC2, 0.35-1.35u.

digitaal kanaal

VVD-debat. Morgen vanaf 11.00 uur is het VVD-lijsttrekkersdebat tussen Mark Rutte, Rita Verdonk en Jelleke Veenendaal live in Hotel Tivoli in Oudenbosch via internet op www.vvd-tv.nl en www.HIPTV.nl te volgen.