Televisie Film van de dag

Uit Songs from the Second Floor. Scene uit de film Songs From the Floor (2000) oorspronkelijke titel: Sanger fran andra vaningen FOTO: Polyfilm Verleih (Roy Andersson, 2000, Zw)

Songs from the Second Floor. De Zweedse cineast Roy Andersson won op het Filmfestival van Cannes in 2000 een juryprijs voor zijn absurde, komische en verontrustende Songs from the Second Floor. In 45 tableaus die soms minutenlang duren, schetst hij een beeld van de moderne mens aan de vooravond van de millenniumwisseling. De scènes lijken soms op sketches uit een variété en hebben vrijwel niets met elkaar te maken. De enige verbindende factor is de in alle scènes aanwezige file op de achtergrond, de nachtmerrie van de post-industriële maatschappij. Veel speelt zich af in kantoren waar mensen ontslagen (dreigen te) worden en laten de gevolgen zien van een arbeidsloos leven. Op zwartkomische wijze schetst Andersson een wereld waarin alles vroeg of laat vastloopt. Zelfs de goocheltruc waarin iemand doormidden wordt gezaagd is niet meer wat-ie is. (Roy Andersson, 2000, Zw), Ned. 3, 23.40-1.20u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg