Stork haalt grote order JSF binnen

Stork heeft een opdracht van 170 miljoen dollar (131 miljoen euro) ontvangen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin om beweegbare vleugeldelen te maken voor de Joint Strike Fighter.

Dat heeft bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt van het industriële concern gisteren bekendgemaakt. Het gaat om de belangrijkste opdracht waarop Stork mikte sinds Nederland zich in 2002 als partnerland verbond aan de JSF, die het gevechtsvliegtuig F-16 moet opvolgen.

De Nederlandse overheid steekt 800 miljoen dollar aan ontwikkelingsgeld in de JSF, waardoor de Nederlandse industrie meer kans maakt om ingeschakeld te worden bij de ontwikkeling en productie van de straaljager. Ook krijgt Nederland korting als het besluit tot aanschaf van de JSF.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft nu voor circa 600 miljoen dollar aan opdrachten binnengekregen voor de ontwikkelingsfase en de eerste productiefase. Stork neemt met opdrachten voor ruim 500 miljoen dollar het leeuwendeel daarvan voor zijn rekening.

„Als Nederland tot aanschaf van de JSF besluit, kan Stork nu de beoogde omzet van 3 tot 4 miljard dollar halen”, zei Vollebregt. Hij benadrukte dat Stork zo’n twintig kleinere Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen inschakelt bij het werk.

Andere Nederlandse bedrijven hebben meer moeite om op eigen kracht orders in de wacht te slepen. Weliswaar heeft een twintigtal bedrijven zelf contracten gesloten met de Amerikanen, maar die zijn bij elkaar goed voor minder dan 100 miljoen dollar.

De Tweede Kamer heeft in 2002 met de investering in de JSF ingestemd op voorwaarde dat de 800 miljoen dollar niet een verkapte subsidie aan Stork zou zijn.

Staatssecretaris Karien van Gennep van Economische Zaken benadrukte gisteren op Schiphol dat zij zich de laatste weken weer sterk heeft ingezet voor de inschakeling van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf bij de JSF. Uiteindelijk moet het JSF-programma, dat dertig jaar zal lopen, het Nederlandse bedrijfsleven zo’n 8 miljard dollar aan omzet opleveren.