Spanningen op top EU-Latijns Amerika

Spanningen op top EU-Latijns Amerika WENEN, 12 MEI. Tegen de achtergrond van grote meningsverschillen over het Boliviaanse besluit de gas- en oliesector te nationaliseren, begon vandaag in Wenen de vierde top van regeringsleiders van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen met hun collega’s van de Europese Unie. De Latijns-Amerikaanse groep is onderling zo verdeeld dat het handelsoverleg met de EU erdoor gehinderd wordt. Bolivia wordt gesteund door de Venezolaanse leider Hugo Chávez (op de foto rechts, in gesprek met de Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel, EU-voorzitter en gastheer). Brazilië, de grootste investeerder in Boliviaans gas, vreest net als Spanje dat Bolivia geen compensatie zal betalen. Foto Reuters Austrian Chancellor Wolfgang Schuessel (L) talks with Venezualan President Hugo Chavez in Vienna May 12, 2006. An EU-Latin America summit takes place in Vienna May 11 to 13. REUTERS/Heinz-Peter Bader REUTERS