Spaanse nieuwsjunkies

De internetredactie van de Spaanse krant El País is een van de snelste van Europa. Voor Papel (papier) hebben ze in de virtuele nieuwsruimte geen tijd meer.

Madrid, 12 mei. - Deze week is een speciale versie van de website elpais.es gelanceerd, die te downloaden valt op de PSP, de handspelcomputer van Sony. Om ook de oudjes feest te laten vieren wegens het dertigjarige bestaan van het dagblad El País werd vorige week ‘24 uur’ gelanceerd: een digitale krant op pdf-formaat, samengesteld op basis van persoonlijke lezersvoorkeur. Hij is direct uit te printen.

Papier blijft voor veel oudere lezers toch lekkerder, zo weet Vanessa Jiménez (30), die als chef de scepter zwaait op de digitale redactie van El País. Papel, (papier), zo noemen ze op haar redactie de gedrukte krant. Het wordt achteloos uitgesproken, zoals je het over een ver familielid hebt aan wie je weliswaar warme herinneringen koestert, maar die je verder uit het oog verloren hebt. „Ik heb geen tijd voor papier”, zegt een van de redacteuren, terwijl ze via haar scherm door de virtuele nieuwsruimte surft.

Zonder papier is tijd bij elpais.es een beest dat voortdurend op je nek zit. In de virtuele wereld bestaan immers geen deadlines: de krant moet altijd af zijn, vierentwintig uur per dag. In drie ploegendiensten plukken achttien redacteuren (onder wie twee vormgevers en vier documentalisten) het nieuws van ‘het papier’, het net en de persbureaus. De inhoud van de digitale krant kan binnen een paar minuten zijn omgegooid. Het is een krant binnen een krant.

Dat werkt verslavend. Jiménez: „Wij waren het eerste op het net met het nieuws van de wapenstilstand van de ETA. Minuten voor Radio Euskadi.” Redactrice Victoria Torres: „Als ik straks vertrek zonder een andere opening, is mijn avond verpest. Met mijn 29 jaar beslis ik toch maar mooi over een voorpagina.” Jiménez: „Ik ben nu tien jaar digitaal bezig. Je wordt een totale nieuwsjunkie. Het eerste dat ik ’s ochtends aanzet als ik wakker word is de computer. Je brandt hier snel af.”

De gemiddelde leeftijd op het digitale redactie-eiland in het midden van de zaal ligt onder de dertig. Het imago van whizzkids kleeft hun merkbaar aan. Vanessa Jiménez heeft vijf mobiele telefoons naast haar scherm liggen, om bij iedere mobiele aanbieder te checken of de telefonische nieuwsdienst van elpais.es goed functioneert.

Journalisten en internet koesterden het laatste decennium een haat-liefdeverhouding. Als nieuwsmedium is internet ideaal als gratis te plunderen vraagbaak, maar ook bedreigend en parasitair zodra het de eigen nering betreft. Een digitale editie pleegt ook roofbouw op de redactie; de productie kost altijd meer tijd en mankracht dan de uitgever erin wil steken.

Ook uitgevers bewaren zelden prettige herinneringen aan een decennium digitale avonturen. Al experimenterend verdwenen, ook bij El País, miljoenen in een bodemloze put. Als veel andere besloot uitgever Prisa enkele jaren terug dat het afgelopen moest zijn met de gratis internetpagina’s. Voor-taan moest er betaald worden. Het gevolg was een rampzalige val in bezoekersaantallen. Concurrent El Mundo, dat zijn internetpagina’s gratis hield, haalde juichend adverteerders binnen met groeiende bezoekerscijfers. Een jaar geleden ging elpais.es weer open en herwon de site zijn leiderschap. Naast een gratis toegankelijk deel is er een exclusief deel dat slechts tegen betaling toegankelijk is. Het is volgens Jiménez de standaard waar de hele digitale krantenwereld naartoe gaat.

Met per dag een half miljoen lezers en 53.000 abonnees is de internettak weer uit de gevarenzone. Voor jaarlijks 80 euro heb je toegang tot de pdf-editie, het volledig gedigitaliseerde krantenarchief met zoekmachine en een reeks aan multimediale diensten.

El País houdt keurig netjes bij hoe vaak een nieuwsbericht wordt gelezen. Daaruit wordt weer een pagina samengesteld met de ordening naar lezersvoorkeur. „Dieren en wetenschap”, zo vat de internetchef de favoriete lezersonderwerpen samen. Vandaag blijkt vooral het nieuws dat de populaire zangeres Rocío Jurado heelhuids van een operatie is teruggekeerd uit de Verenigde Staten veel bezocht te worden. Menige politieke analyse legt het er bij af.

    • Steven Adolf