Spaanse nieuwsjunkies

De internetredactie van de Spaanse krant El País is een van de snelste van Europa.

Voor Papel (papier) hebben ze in de virtuele nieuwsruimte geen tijd.

Deze week wordt een speciale versie van de website elpais.es gelanceerd, die te downloaden valt op de PSP, de handspelcomputer van Sony. Speciaal voor de jongeren die meer willen met hun favoriete multimedia-speeltje.

Om ook de oudjes feest te laten vieren vanwege het dertigjarige bestaan van het dagblad El País werd vorige week “24 uur' gelanceerd: een digitale krant samengesteld op basis van persoonlijke lezersvoorkeur. Hij wordt aangeleverd op pdf-formaat en is direct uit te printen.

Papier blijft voor veel oudere lezers toch lekkerder, zo weet Vanessa Jiménez (30), die als chef de scepter zwaait op de digitale redactie van El País. Papel, (papier), zo noemen ze op haar redactie de krant die dagelijks in gedrukte vorm in de kiosken ligt. Het wordt achteloos uitgesproken, zoals je het over een ver familielid hebt waaraan je weliswaar warme herinneringen koestert, maar die je verder enigszins uit het oog verloren hebt. “Ik heb geen tijd voor papier“, zegt een van de redacteuren op de redactie, terwijl ze via haar scherm door de virtuele nieuwsruimte surft.

Zonder papier is tijd bij elpais.es een beest dat voortdurend op je nek zit. In de virtuele wereld bestaan immers geen deadlines: de krant moet altijd af zijn, vierentwintig uur per dag. In drie ploegendiensten plukken achttien redacteuren (waaronder twee vormgevers en vier documentalisten) het nieuws van “het papier', het net en de persbureau's. De inhoud van de digitale krant kan binnen een paar minuten zijn omgegooid. Het is een krant binnen een krant.

Dat werkt verslavend. Jiménez: “Wij waren het eerste op het net met het nieuws van de wapenstilstand van de ETA. Minuten voor Radio Euskadi.“ Redactrice Victoria Torres: “Als ik straks vertrek zonder een andere opening is mijn avond verpest. Met mijn 29 jaar beslis ik toch maar mooi over een voorpagina.“ Jiménez: “Ik ben nu tien jaar digitaal bezig. Je komt hier niet weg achter het scherm. Je wordt een totale nieuwsjunkie. Het eerste wat ik 's ochtends aanzet als ik wakker wordt is de computer. Je brandt hier snel af.“

De gemiddelde leeftijd op het digitale redactie-eiland in het midden van de zaal ligt onder de dertig. Het imago van whizzkids kleeft ze merkbaar aan. Iemand van de papieren redactie vraagt souschef Berni Marín te helpen bij een probleem met zijn mobiele telefoon. “Er bestaat een groot vertrouwen in de technische capaciteit van deze redactie“, lacht Vanessa Jiménez. Zelf heeft ze vijf mobiele telefoons naast haar scherm liggen, om bij iedere mobiele aanbieder te checken of de telefonische nieuwsdienst van elpais.es goed functioneert.

Journalisten en internet koesterden het laatste decennium een haatliefde verhouding. Als nieuwsmedium is internet ideaal als een gratis te plunderen vraagbaak, maar ook bedreigend en parasitair zodra het de eigen nering betreft. Roofbouw en stress liggen immers op de loer. Een digitale editie kost altijd meer tijd en mankracht dan wat er door de uitgever in gestoken wordt.

Maar ook uitgevers bewaren meestal geen prettige herinneringen aan een decennium van digitale avonturen. Al experimenterend verdwenen menige miljoenen in een bodemloze put. Ook bij El País. Net als veel andere kranten besloot uitgever Prisa enkele jaren terug dat het maar eens afgelopen moest zijn met de gratis internetpagina's. Voortaan moest er betaald worden. De gevolgen waren rampzalig: het aantal bezoekers kelderde tot gevaarlijke dieptes. Concurrent El Mundo, dat zijn internetpagina's gratis hield, kon juichend adverteerders binnenhalen met groeiende bezoekerscijfers.

Sinds vorig jaar juni ging elpais.es weer open en herwon de krant zijn digitale leiderschap. De webpagina kent een gratis toegang en een exclusief deel aan nieuws en andere digitale diensten die slechts tegen betaling toegankelijk zijn. Het is, denkt redactiechef Jiménez, de standaard waar de hele digitale krantenwereld naar toe gaat.

Met per dag een half miljoen lezers en 53.000 abonnees is de internettak weer uit de gevarenzone. Voor jaarlijks 80 euro heb je toegang tot de pdf-editie, het volledig gedigitaliseerde krantenarchief met zoekmachine en een reeks aan multimediale diensten.

Het pionieren met digitale mogelijkheden kan soms tot verrassende resultaten leiden. Zo wordt keurig netjes bijgehouden hoe vaak een nieuwsbericht wordt gelezen. Daaruit wordt vervolgens weer een speciale pagina samengesteld met de ordening naar lezersvoorkeur. “Dieren en wetenschap“, zo vat de internetchef de favoriete lezersonderwerpen samen. Vandaag blijkt vooral het nieuws dat de populaire zangeres Rocío Jurado heelhuids van een operatie is teruggekeerd uit de Verenigde Staten vele hits te krijgen. Menige politieke analyse legt het er bij af.

    • Steven Adolf