Spaans schandaal heeft connectie met Nederlandse postzegelbranche

Nederlandse postzegelhandelaren hebben de afgelopen jaren op grote schaal postzegels geleverd aan het Spaanse Afinsa, het beleggingsfonds waarvan de Spaanse justitie deze week de kantoren heeft gesloten op verdenking van een miljardenfraude.

Volgens voorzitter C. Kienhorst van de Nederlandse branchevereniging van professionele handelaren in postzegels, de NVPH, was de overeenkomst met Afinsa „heel aantrekkelijk”, omdat het voor een vaste afzetbasis voor Nederlandse postzegelhandelaren zorgde. Bovendien waren de Spanjaarden niet zo kritisch over wat er nu precies geleverd werd. „Wij mochten tot op zekere hoogte leveren wat de handelaren kwijt wilden.” Het ging vrijwel altijd om Nederlandse postzegels, waarvan Afinsa jaargangen kocht.

De NVPH heeft sinds 2003 een vast contract met Afinsa om op maandbasis postzegels te leveren. Het Spaanse beleggingsfonds kocht altijd van de Nederlanders en verkocht nooit. De brancheclub kreeg maandelijks kooporders van de Spanjaarden en plaatste deze orders door bij haar leden. Volgens Kienhorst fungeert de branchevereniging als een soort inkoopkantoor. Postzegelhandelaren mogen lid worden van de NVPH als zij voldoende professioneel zijn. De branchevereniging heeft een ballotagecommissie.

De laatste tijd bedroeg de omvang van de orders 80.000 euro per maand. Onder de leden van de brancheclub aan wie orders werden doorgeplaatst, zaten ook handelsfirma’s van de bestuursleden.

De NVPH vindt het niet vreemd dat Afinsa altijd kocht en nooit verkocht. „Hier kochten zij de postzegels en in Spanje werden ze verkocht.” Hij ontkent dat de Spanjaarden onevenredig veel betaalden voor de postzegels, een verdenking van de Spaanse justitie die op witwassen zou duiden. De leveranties aan Alfinsa zijn per direct gestaakt omdat er te veel onduidelijkheid bestaat over de situatie bij de afnemer. Volgens de NVPH is er „tot ieders tevredenheid zaken gedaan” met Afinsa.

Postzegeldrama: pagina 12

    • Jeroen Wester