“Skinhead' doodt vrouw met kind

België is gisteren opgeschrikt door een dubbele moord met mogelijk een racistisch motief. Een achttienjarige jongen schoot rond het middaguur in het centrum van Antwerpen een zwarte vrouw en een blanke peuter van twee jaar dood. Eerder had hij een vrouw van Turkse origine ernstig verwond. Zij ligt in het ziekenhuis en is stabiel.

Volgens een woordvoerder van justitie had de schutter “alle kenmerken van een skinhead“. “Hij is kaalhoofdig, droeg een leren jas en zware boots. En er zijn bewijzen gevonden van extreemrechtse sympathiën.“ Ooggetuigen omschreven de dader als “gothic'. Hij werd zelf neergeschoten door een politieagent.

Het geweer dat de schutter gebruikte had hij gisterochtend pas gekocht. Een ooggetuige vertelde op tv-zender VTM dat hij rustig te werk ging. Nadat hij de vrouw van Turkse origine had neergeschoten, richtte hij een eindje verderop zijn geweer op een Malinese vrouw met een kindje. Zij was de au pair van de peuter. De schutter was “vrij ontspannen“, aldus de ooggetuige. “Twee schoten en het was gebeurd.“

De Belgische premier Guy Verhofstadt sprak al snel van een “gruwelijke, laffe daad die duidelijk geïnspireerd is door extreem racisme.“ Verder zei hij: “Het moet nu voor iedereen duidelijk zijn waartoe extreem-rechts kan leiden.“

Ook Filip Dewinter, de voorman van het extreem-rechtse Vlaams Belang, reageerde meteen. “Ik denk dat iedereen, van welke partij dan ook, deze feiten verwerpt“, zei hij. “Het is walgelijk.“

Deze week waren migranten in België al twee keer eerder het slachtoffer van geweld. Maandag werd het huis van een Marokkaans gezin in brand gestoken. Twee dagen daarvoor werd een zwarte Fransman toegetakeld door skinheads. Sindsdien ligt hij in coma. In Antwerpen, op de plek waar gisteren de vrouw en het jonge kind stierven, werden gistermiddag al de eerste bloemen gelegd.

Beelden van net na de schietpartij: www.standaard.be/Nieuws/Webtv/