Simpel soepje

Voor 4 porties:25 gram gedroogde shii-take1 eetlepel donkere sojasaus 2 theel. gefermenteerde tofu (uit pot)2 handjes schoongemaakte waterkers zout en versgemalen zwarte peper

Gedroogde shii-take zijn heel handig om in huis te hebben. Je kunt er betrekkelijk snel mee aan de slag. Het lekkere van deze gedroogde paddestoelen is dat ze altijd een beetje taai blijven (ook na lang koken) en dat levert een aangenaam soort ‘beet’ op waar ik van houd. Gedroogde shii-take zijn verkrijgbaar bij Chinese winkels. Bewaar ze thuis in een goed sluitende (weck)pot. Met een uurtje weken zijn deze paddestoelen klaar voor verdere verwerking. Ik leg vaak ’s morgens 2 handjes shii-take in de week en bedenk dan ’s avonds wel wat ik ermee ga doen. Favoriet is dit snelle soepje, waarvan de basis bestaat uit het smaakrijke weekvocht.

Bereiding: Doe de shii-take ’s morgens in een pan samen met 1 liter koud water. Neem ze ’s avonds uit het weekvocht en knijp ze enigszins uit boven de pan. Breng het weekvocht aan de kook. Snijd de shii-take aan weerszijden van de steel in flinterdunne reepjes; gooi de taaie stelen weg. Doe de shii-take terug bij het weekvocht en laat ze met het deksel op de pan op laag vuur 5 minuten koken. Snijd de waterkers in grove stukken en laat deze de laatste minuut meekoken. Roer sojasaus en gefermenteerde tofu door de bouillon en zorg dat de gefermenteerde tofu geheel ‘wegsmelt’ in het hete vocht. Proef de bouillon en breng definitief op smaak met zout en peper.

Wie geen gefermenteerde tofu in een potje kan vinden bij Chinese winkels kan deze smaakmaker vervangen door een theelepel (of iets meer) sesamolie. Let op het etiket van het flesje sesamolie: er is sesamolie en met sesam gearomatiseerde olie; die laatste is aanzienlijk minder sterk van smaak.

Florine Boucher

Morgen: Indonesische snack.

    • Florine Boucher