Shell geeft geld voor kunstwerk

De energiemaatschappij Royal Dutch Shell schenkt 1,5 miljoen euro voor de aankoop van een belangrijk kunstwerk. Het kunstwerk is bestemd voor het Rijksmuseum in Amsterdam en is bedoeld als aandenken aan een Nederlandse voorganger van het nu formeel Britse Shell. Dit heeft Royal Dutch Shell gemeld. Het geld gaat naar het Nationaal Fonds Kunstbezit, dat het kunstwerk zal aankopen in overleg met het Rijksmuseum en de Vereniging Rembrandt. „Het is een mooi gebaar van Shell. We hopen dat het navolging krijgt”, zegt voorzitter Jan Maarten Boll van de Vereniging Rembrandt.

De Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij – kortweg ‘de Koninklijke’ – hield vorig jaar op te bestaan toen de vennootschap opging in Royal Dutch Shell. De geschiedenis van de ‘Koninklijke’ is nauw verbonden met opkomst van Nederland als industrie- en handelsnatie in de twintigste eeuw. Om die reden is het kunstwerk toebedacht aan het Rijksmuseum waar, als de verbouwing voltooid zal zijn, de samenhang tussen kunst en Nederlandse geschiedenis zal worden getoond.

Welk kunstwerk wordt gekocht, is nog niet bekend. „Het kunstwerk moet in elk geval van eminent en evident belang zijn voor de Nederlandse kunstcollectie”, zegt Jan Maarten Boll.

Het Nationaal Fonds Kunstbezit heeft sinds de oprichting in 1997 schilderijen van onder meer Rembrandt en Monet gekocht. De meest spectaculaire aankoop was Mondriaans Victory Boogie Woogie in 1998, dankzij een gift van De Nederlandsche Bank (DNB).

    • Karel Berkhout