Ramsj

Benedict Allen (ed.): The Faber book of exploration. Gebonden, Faber and Faber 2002, 800 blz., van €42,80 voor €12,95. Scheltema Amsterdam

‘An anthology of worlds revealed by explorers through the ages’, is de ondertitel van Allens prachtige bloemlezing met verhalen van precies 147 ontdekkingsreizigers: missionarissen, zeevaarders, biologen, antropologen, veroveraars en bergbeklimmers. Het boek is onderverdeeld in zes verschillende ‘werelden’, waaronder ‘Hot deserts’ (met fragmenten van onder anderen Burton en Chatwin), ‘Seas and landfalls’ (Cook en Darwin), en ‘Mountains’ (Whymper en Hillary). Bij Donner Rotterdam is te vinden: The Old Iron Road. An Epic of Rails, Roads, and the Urge to Go West, een speurtocht van David Bain naar de restanten van de eerste Amerikaanse spoorweg naar het westen (van €15,– voor €7,50). Ook in de ramsj is de roman Wonderen van Francis King, gebaseerd op het leven van de Haagse ontdekkingsreizigster Alexandrine Tinne (1835-1869). Bij De Slegte, van €24,90 voor €8,50.

Geoffrey Ward and Ken Burns: Jazz. A History of America’s music. Paperback, Knopf 2000, 489 blz., van €45,– voor €19,50. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

Een even gedegen als levendige geschiedenis van de jazz, vanaf het ontstaan (uit ragtime-music, blues en gospel) in het eerste decennium van de 20ste eeuw tot aan de huidige tijd. Naast de muziek en de musici is het ook de historische context die aan de orde komt: een eeuw vol van vaak turbulente rassenrelaties, van discriminatie, lynchpartijen en de strijd om gelijke burgerrechten. En dan is daar nog de geschiedenis van de geboorteplaats van de jazz, New Orleans, en de drie steden waar de muziek tot volledige ontwikkeling kwam: New York, Chicago en Kansas City. Fraai geïllustreerd, onder meer met een foto van de Parisian Red Heads, een geheel uit vrouwen bestaande bigband uit de jaren twintig.

Bob Flowerdew: Tuinieren op je gemak. Gebonden, Fontaine 2002, 192 blz., van €24,90 voor €9,50. Steven Sterk Utrecht

Een boek voor de luie tuinier, geschreven onder het motto ‘Resultaat behalen met minimale inspanning.’ Enkele hoofdstuktitels: ‘Onkruid geen probleem meer’, ‘Nooit meer spitten’ en ‘Meer vruchten en groenten met minder moeite.’ Dat neemt niet weg dat de in Engeland befaamde Bob Flowerdew op de foto’s in het boek nog heel wat te tuinieren heeft (zijn lange vlecht achteloos over de schouder geslagen), waarbij hij wordt geholpen door een leger van spechten, kikkers en egels.

Tim Hilton: John Ruskin. Paperback, Yale University Press 2002, 947 blz., van €25,– voor €8,50. Roelants Nijmegen (024-3221734)

‘It has taken a hundred years, but in Tim Hilton, Ruskin found the champion he deserves’, schreef een recensent van de Wall Street Journal over deze, ook door anderen bejubelde biografie van John Ruskin (1819-1900). In bijna duizend pagina’s schetst Hilton het leven en werk van de Britse kunsttheoreticus en sociale hervormer, met veel aandacht ook voor de tragiek in dat leven: Ruskins scheiding van zijn vrouw (die hem beschuldigde van ‘incurable impotency’) en zijn hopeloze liefde voor de veel jongere Rose la Touche. Ook bij Roelants: The Mottled Screen: Reading Proust Visually, een studie van Mieke Bal over de samenhang tussen beeld en literaire omschrijving in het werk van Proust (van €55,– voor €17,50), en Earthly Signs. Moscow Diaries 1917-1922, de aangrijpende dagboeknotities van de Russische dichteres Marina Tsvetájeva (1892-1941). Van €28,– voor €7,50.

Paul Bahn (red.): Reis door de archeologie. Gebonden, Terra 2004, 240 blz., van €24,95 voor €7,50. De Slegte

Populair-wetenschappelijk boek waarin vijftig beroemde archeologische sites aan bod komen. Niet al te diepgravende tekst (dat zou ook niet kunnen in zo’n kort bestek), maar het boek geeft wel een aardig, goed geïllustreerd overzicht van tweehonderd jaar archeologie. Een greep uit de locaties: Altamira (grotschilderingen), Knossos (met een stuk over de ontcijfering van het Lineair B), Herculaneum, Mohenjo Daro, Masada (de joodse paleisburcht bij de Dode Zee) en de Inca-stad Machu Picchu, hoog in de Andes. Bijna archeologisch van opzet, in die zin dat alleen ‘de stenen spreken’, is The Stones of Venice, een schitterend boek van Lionello Puppi over de eeuwenoude gevels, trappen, reliëfs, mozaïekvloeren en kademuren van Venetië. Bij Nayler & Co Den Haag, van €51,10 voor €24,95.

Uta Grosenick (red.): Vrouw/en kunst. Paperback, Taschen/Librero 2002, 575 blz., van €29,95 voor €14,99. De Slegte

Mooi uitgegeven boek (met honderden reproducties), gewijd aan het leven en werk van 93 vrouwelijke kunstenaars uit de 20ste eeuw. Uiteenlopende kunstvormen en technieken zijn vertegenwoordigd, zowel tekenen, schilderen en beeldhouwen, als film, fotografie, performance en videokunst. De opzet is alfabetisch, vanaf Marina Abramovic, via Rineke Dijkstra, Barbara Hepworth, Frida Kahlo en Yoko Ono tot aan de Amerikaanse kunstenares Andrea Zittel met haar ‘A-Z Escape Vehicles’.

Bij De bengel Dordrecht (078-6399291) is te vinden: Liebeskunst. Liebeslust und Liebesleid in der Weltkunst van Franziska Rüttimann, een overzicht (met vooral veel Liebeslúst) van de erotische kunst uit het oude Griekenland, Perzië, China en Japan. Gebonden, van €59,– voor €19,90.

    • Henk Lagerwaard